Spanyol diákcsoport a BJG-ben

Iskolánk házigazdaként fogadta a Tenerifén található Colegio La Salle La Laguna tíz diákját és két tanárát. A tanév során novemberben mi is kint töltöttünk egy hetet, így már egy összeszokott csapatként dolgozhattunk együtt. Mivel a két iskola között hatalmas a távolság, így a hangsúlyt arra irányítottuk, hogy a két ország kulturális és oktatási különbségeit vizsgáltuk az európai identitánsunkra kiemelt figyelmet fordítva. Tenerife egy ultraperifériás régióban található, és Magyarország is elhelyezkedését illetően illeszkedett ehhez a megfigyelési szemponthoz. A különbözőségeket és hasonlóságokat számos tantárgyon keresztül is megvizsgáltuk: kísérleteket végeztünk a gimnázium diáklaboratóriumában, irodalom és drámafoglalkozásokon tanultunk együtt a gimnázium osztályaiban. A magyar és spanyol résztvevők közösen dolgoztak digitális magazinokon és podcastokat is készítettek angol munkanyelven a megfigyelt szempontok alapján.

Első napjukat Budapest megismerésével töltötték, ahol a diákok előzetesen feladatokat kaptak és maguk vezették körbe egymást és osztották meg ismereteiket fővárosunkról. Természetesen a Mátyás templom és a Budai Várnegyed sem maradhatott ki a programból.

Kiemelt figyelmet szenteltünk kultúránk bemutatásra is, a magyar fogadó diákok számos programot maguk szerveztek a vendégeknek. Így tölthettünk egy értékes napot az Alföld Néptáncegyüttes székházában, ahol nem csupán a magyar táncokkal ismerkedhettek meg, hanem népdalainkkal, hagyományainkkal, motívum rendszereinkkel, viseleteinkkel is. Hasonló program valósult meg Ópusztaszeren is, ahol a pünkösdi néphagyományok mellett, országunk történelméről tanultunk angolul és spanyolul egyaránt. A Csillagösvény labirintusa különösen tetszett a résztvevőknek.

A közösségépítés szempontjából nagy hangsúlyt fektettünk a közösségi sportokra is, hiszen aktív iskola vagyunk. A városi sárkányhajó futamon nemzetközi csapatként bizonyítottunk, minden alkalmat megragadtunk, hogy együtt röpladbázzunk, focizzunk, vagy a gimnázium által nyújtott számos sportolási lehetőséget kipróbáljuk. Vendégtanáraink még arra is vállalkoztak, hogy végig futották a Fussuk le futóverseny távját. A diákok beszámolói során nagy élmény volt a Nagyboldogasszony templom tornyába felmászni, ahol városunk épített és természeti szépségeit is be tudtuk mutatni.

Az Erasmus akkreditációnk kiváló lehetőséget nyújt arra is, hogy diákjaink nyelvtudásukat fejlesszék. Remek példa volt az iskolában rendezett parti is, ahol kicsik és nagyok együtt játszottak, beszélgettek angolul és spanyolul, sportoltak. Köszönjük vendégeink nyitottságát, lelkesedését, a fogadó családok kitartását és támogató segítségét, illetve mindenki munkáját, aki hozzájárult ehhez a tartalmas és eseménydús hét megvalósításához.