WRO 2024

A World Robot Olympiad Nemzeti Döntőjében a NextGEN csapat képviselte iskolánkat, gratulálunk Bárkai Flóra Fáni, Pigniczki Péter és Suti Simon batsányis diákoknak!

A verseny tapasztalatait Peti foglalta össze a versenyen készült video interjúban, ami e szövegre kattintva elérhető.

Néhány további információ a versenyről és a felkészülésről:
A WRO verseny kihívásai arra irányították a figyelmet, hogy a robotok hogyan támogathatnak abban, hogy harmóniában éljünk a természettel. Segítségünkre lehetnek-e a robotok olyan helyeken, ahol a természet veszélyes, illetve segíthetnek-e nekünk abban, hogy környezetbarátabb életmódot folytassunk?

A területi fordulót követő két hónap intenzív felkészüléssel telt. A diákok május eleje óta alaprobotot váltottak, számos robotfelépítvény tervet készítettek, a legtöbbet meg is építették: sok hajtási ötletet, áttételt kipróbáltak, fogaslécek, fogaskerekek, kúpos csigák kerültek beépítésre a tereptárgyak szállíásához, míg végül kialakult az a szerkezet, ami képes a terepasztalon kitűzött feladatokat végrahajtani. 
A robot vezérléséhez szín és giroszenzor által gyűjtött adatokat használtak, a helyes mozgáselemek kialakításához korrigált visszacsatolást alkalmaztak, a cél érdekében a deriválási és integrálási műveleteken alapuló PID algortmussal is ismerkedtek. A szoftver elkészítéséhez Python alapú, a robothoz kapcsolódó modulokkal bővített fejlesztőkörnyezetet használtak. Számtalan megvalósítási ötlet közül kellett kiválasztani a legtöbb pontot érőket, a részfeladatok legjobb sorrendjét úgy, hogy teljesítésük két percen belül meg is történjen. A felkészülés utolsó napjai főleg fejlesztéssel, teszteléssel teltek. 

A diákok olyan soft-skillekkel is gazdagodtak amelyekre csak egy-egy ilyen nagyon intenzív, a hozzáértésen, programozási és építési készségeken, az új iránti nyitottságon, kölcsönös tiszteleten, együttműködési hajlandóságon és erős motivción alapuló felkészülés során lehet szert tenni. Ez a nem azonnal látszó hozadéka a sok-sok júniusi kánikulai napnak, amit a technika teremben töltöttünk közösen. A csapat mentora, felkészítő tanára: Gilicze Tamás.
A két napos versenyen, nagyon szoros időbeosztás szerint  gyakorló és versenykörök váltották egymást. A mi robotunk nagy küzedelemben a másodpercekkel, a tereppel végül az 52 induló közül a 11. helyen végzett.  A WRO verseny szervezői azt is hangsúlyozták, hogy a hazai és nemzetközi versenyek azért a legjobb tanulási alkalmak, mert a fiatalok látják, tapasztalják, hogy ugyanazt a problémát egy másik felkészülési háttérrel rendelkező csapat más ötletekkel, hogyan oldja meg. A versenyarénában van lehetőségük a diákoknak beszélgetni, megfigyelni egymás módszereit és ezek kivételes, nem formális ismeretszerzési módok.

Köszönjük az új robotot a Batsányi János Alapítványnak, a versenyen való részvétel finanszírozását iskolánknak!
És mint tudjuk, az energia nem vész el, csak átalakul! Akár a WRO jövő évi versenyén kamatoztatják tapasztalataikat, akár új kihívásokat választanak a jövőben diákjaink, mostani munkájuk is segíti majd későbbi előrehaladásukat!