Cserediák program a Batsányiban

  • Pünkösd vasárnapján tizenhat diák érkezett hozzánk Csehországból, Vodňany városából, hogy a már hagyományosnak mondható, magyar-cseh diákcsere program keretében közös programokon vegyenek részt. A Základní Škola a Gymnázium Vodňany és a Csongrádi Batsányi János Gimnázium és Kollégium között öt éve fennálló kapcsolatnak köszönhetően minden évben májusban érkeznek a nyolcadik osztályos diákok Csongrádra, hogy ismerkedjenek a várossal és környékével. Így a programokat is Csongrádra, Ópusztaszerre és Szegedre összpontosítottuk, az utolsó napon pedig Budapesten nézhették meg fővárosunk főbb nevezetességeit egy sétahajózás és egy városnéző túra során.
     Nagyon tartalmas és vidám napokat töltöttek el a cseh diákok a vendéglátóikkal. Pünkösd hétfőn egy kvízjáték keretében a négyfős csoportok felfedezték városunkat, az út során feladatokat oldottak meg, hogy minél több információt gyűjthessenek össze és vigyenek haza Vodňanyba. Ebéd után a Csongrádi Gyógyfürdő és Uszodában élvezhették a csodálatos napsütést és a vizet. Kedden a Nagyboldogasszony templomban jártak, majd a toronyból készíthettek gyönyörű fotókat városunkról. Nem maradhatott el a szokásos kerékpártúra a gáton a Fahíd és a Körös-torok érintésével és remélhetőleg a sárkányhajózás a Holt-Tiszán is szép élmény marad számukra. A heti program keretében ismerkedhettek Szentessel, Ópusztaszerrel, itt megcsodálták a Feszty körképet angol nyelvű idegenvezetéssel. Némi segítséggel kalácsot is dagasztottak és sütöttek a kemencében. Angol nyelvű feladatlap segítségével járták be a vegyes csoportok a Csillagösvényt, majd a délután nagy részét már Szegeden töltötte a harminc diák.
    Másnap délelőtt hagyományainkkal ismerkedhettek vendégeink az Óvárosban; mézeskalácsot díszítettek, nemezeltek és nagy megelégedésükre kürtőskalácsot sütöttek, amit a paprikás krumpli után gyorsan el is fogyasztottak. Csütörtökön este együtt volt a teljes csapat; szülők, diákok és tanárok, mind, akik részesei voltak ennek a színes hétnek, egy közös vacsora erejéig, melyet a szülők biztosítottak. Pénteken a budapesti városnézés és a Csodák Palotája káprázatos programjai után, nehéz volt a búcsúzás. De mindenki arra gondolt, hogy nemsokára találkozunk, ősszel a magyar csoport utazik majd Csehországba. Hatalmas köszönet a szülőknek, akik mindent megtettek azért, hogy vendégeink tényleg vendégként érezhessék magukat Csongrádon és megalapozták annak lehetőségét, hogy ezek a diákok majd felnőttként is visszatérjenek városunkba.