Játékos nyelvtanulás Tenerife szigetén

Iskolánk Erasmus Akkreditációja lehetővé tette, hogy tíz tanulónk Tenerifén töltsön egy hetet. A mobilitás témája a tantárgyközi kapcsolatok megerősítése angol és spanyol nyelven, illetve olyan tananyagokat fejlesztettek a résztvevők, melyet az iskoláink számára készítettünk történelem, földrajz és biológia tantárgyakból. Colegio La Salle La Laguna iskoláját látogattuk meg, akik mindent megtettek annak érdekében, hogy egy jól sikerült témahéten vegyünk részt. A munkanyelvünk az angol volt, de minden programelemben tanítottuk egymást spanyolul és magyarul is egyaránt.

A tanulók kiutazás előtt már ismerkedtek egymással, így a beilleszkedés is gyorsan ment. A témahetet úgy állítottuk össze, hogy minden nap egy-egy tantárgy köré csoportosítottuk a programot. A hosszú utazást követően először játékos ismerkedést szerveztünk főleg a nyelvi készségek fejlesztésével. Mire a szülők megérkeztek, a magyar diákok már egy-egy mondattal tudták üdvözölni spanyolul az új családjukat. Második napon az iskolát ismertük meg, illetve La Laguna történelmével, művészetével ismerkedtünk meg angol nyelven. A diákok páros feladatokat kaptak a nap folyamán. Minden alkalommal igyekeztünk bevonni a spanyol és angol nyelvet is. Érdekes színfoltja volt a napnak, hogy még a dél-amerikai ünnepekről is hallhattunk egy előadást.

A következő napokon a természettudományos tantárgyakra fókuszáltunk. Megszerveztünk egy kihelyezett órát, és a napot a Loro Parque-ban, Tenerife északi részén töltöttük, amit a sziget északi gyöngyszemének is nevezett Puerto de la Cruzban található. Angolul hallhattunk bemutatókat számos érdekes állatról, a környezetvédelem fontosságáról, a mikro-műanyagok okozta problémákról és az újrahasznosításról. Számos olyan állatot láthattunk, melyek kihalás szélén állnak. A diákok párokban fedezték fel a parkot, közben játékos feladatokat kaptak. Ezt egy e-könyv formájában állítottuk össze végleges formában. A földrajz tantárgyra különösen sokat koncentráltunk, hiszen a sziget olyan természeti adottságokkal rendelkezik, ahol könnyen megérthettük a vulkánok képződését, a csillagászat alapjait, tanulhattunk a földtörténeti korszakokról és kőzetekről. Több olyan helyszínre is ellátogattunk, ahol kisfilmek segítségével is elmélyíthettük ismereteinket. Nem maradhatott el a Teide meglátogatása sem, picit megtapasztalva, hogyan lehet leginkább óvni természeti kincseinket.

A fizika és kémia tantárgyakkal is foglalkoztunk. A legérdekesebb kísérleteket a Museum of Science and The Cosmos kiállításon láthattuk. A diákok számos vicces és érdekes fizikai folyamatot ismerhettek meg játékos formában. Talán a planetárium előadása tetszett a résztvevőknek a legjobban, ahol azzal foglalkoztunk, hogy alakult ki az élet a Földön. A játékok során tananyagot is fejlesztettek, melyet digitális formában osztunk meg az iskoláinkkal. Fontos volt számunkra az is, hogy valóban átérezhessük, milyen az élet a szigeten. Kipróbáltuk a tömegközlekedést, és nagyon sokat sétáltunk gyalogosan a városban. Santa Cruz városában a sziget történelmi leleteit tekintettük meg, de a kiállítás során interaktív feladatokat is megoldottunk. Napról napra több spanyol kifejezést tanultunk, és a vendéglátóink is egyre több magyar szóval ismerkedtek. Egy digitális szótár is készült, mellyel játékos formában ismerkedhetnek a nyelvtanulás iránt érdeklődők akár venezuelai kifejezésekkel is.

Előadásokat is tartottak a diákok az iskolában. Megtudtuk mi is a lucha canaria, pintadera, mojo vagy gofio. Itt a két ország közti hasonlóságokat igyekeztünk felfedezni és egy-egy prezentáció után közösen beszélgetni magyar és spanyol szokásokról, sportokról, nemzeti ételekről. Ezt követően elkészítettünk együtt a sziget egy specialitását a gofio-t, amely eredete több évszázaddal ezelőtt nyúlik vissza, az ősi telepesek hozták a szigetekre.

A program során digitális tananyagok is készültek, amellyel a spanyol és angol nyelv iránt érdeklődők számára igyekeztünk segítséget nyújtani. Köszönettel tartozunk a Colegio La Salle La Laguna iskolájának valamennyi dolgozójának, az intézményvezetésnek, fogadó családoknak és diákoknak, hogy jobban megismerhettük ezt a meseszép szigetet. Gracias por todo, ¡nos vemos en primavera!