,,A fizikai aktivitások rendszeres művelése edzi akaratunkat a kitartásra, küzdésre, eredményességre.’’ (Erőss Zsolt, erdélyi születésű magyar hegymászó)

A tanév utolsó előtti hónapjában, májusban, csatlakozott iskolánk is az úgynevezett Kihívás Napja rendezvényhez ,,amely esemény 1982-ben indult el Kanadából, Magyarországon pedig 1991 óta tart a vetélkedés a legsportosabb címek elnyeréséért. A rendezvény célja a mozgásra, sportolásra és az egészséges életmódra való ösztönzés. Ez a versengés kezdetben arról szólt, hogy 0 órától 21 óráig hányan végeznek legalább 15 percen keresztül tartó aktív testmozgást. Az első Kihívás Napja óta a vetélkedés számos újítással, újdonsággal, a településeken kívül egyéb csoportok, közösségek bevonásával, izgalmas kiegészítő programokkal bővült. Az alapkoncepció azonban változatlan: sok mozgás, örömteli sportolás, ötletes- színes erőpróbák, közös küzdés, sportjátékkal megvalósuló közösségépítés. Az életünk egyébként is tele lehet kihívásokkal és a sorból kár kihagyni a Kihívás Napját– tudják ezt már az óvodásokon át, a tűzoltók, a munkahelyek, a települések, az amatőr sportolók és olimpiai bajnokok. A Kihívás Napja összeköt személyeket, közösségeket, generációkat, célokat, emlékeket.” (https://kihivasnapja.hu)

Mivel iskolánk Aktív Iskola, illetve Örökös Boldog Iskola titulussal is rendelkezik, ezért a két pályázathoz kapcsolódóan is szerettünk volna mindenféleképpen aktívan részt venni a nap szervezésében, egyúttal megmozgatni a diákságot és a felnőtteket is néhány olyan tevékenységgel, amelyek közel állnak az érdeklődésünkhöz.

Így esett a választásunk (a szerdai nap első órájában) egy közös batsányis futásra, amelynek keretén belül, a bemelegítő futást követően, a 2. és 3. körben azt a feladatot kapták a résztvevők, hogy lehetőleg minél kreatívabb formában fussák le az újonnan elkészült futópálya 440 méterét kétszer. Mindenki megválaszthatta ennek a módját, így voltak, akik kézen fogva, míg mások egymást cipelve vagy éppen összekötözött cipőfűzővel igyekeztek teljesíteni a távot, így a jókedv is garantált volt a feladat teljesítése közben. 

A nap folyamán a testnevelő kollégák – Huszák Béla és Borda Zsolt tanár urak – szerveztek közösségépítő rendhagyó sportórákat, amelyek keretén belül focizásra és röplabda bajnokságra került sor, így minden korosztály megtalálhatta a számára kedvező mozgásformát. Külön örömünkre szolgált, hogy a röplabda bajnokságot az a 10.f osztály fiú csapata nyerte, akikkel elindult iskolánkban a boldogságóra program még 2019 őszén. Fontos megemlíteni hogy a hétköznapokban is szeretnek mozogni az osztály tanulói, akik különböző egyesületekbe járnak a szabad idejükben, vagy éppen edzőterembe, így igazán jó példát mutatnak a kortársaiknak is a tudatos és egészséges életmód képviselésében. 

A május 29-i napot valóban aktívan töltöttük Csongrádon is, bár azt is elmondhatjuk, hogy iskolánkba igazán mozgás-és egészségtudatos diákok járnak, így szinte mindenki minden hónapban sokat mozog, ugyanakkor ennek a napnak a különlegességét az adta, hogy együtt lehettünk és egy nagy közösségként vettünk részt a Kihívás Napja rendezvényen. 

Köszönjük szépen minden batsányis kollégának, diáknak az aktív részvételét a közösségépítő rendezvényen és bízunk abban, hogy a sport, a mozgás szeretete megmarad a későbbiekben is! 

Írta: Rideg-Fekete Márta, osztályfőnök, Pedagógus Nagykövet,

Örökös Boldog Iskola intézményi koordinátor