„A mozgáshoz úgy közelíts, ahogyan az élethez: lelkesedéssel, örömmel és hálával. Mert a mozgás az élet, az élet pedig mozgás. Mindkettőtől azt kapod, amit beleteszel.” (Ron Fletcher, amerikai táncos és pilates oktató)

Örökös Boldog Iskola címmel rendelkezve, iskolánkban a május hónapja volt a legaktívabb, minden tekintetben. Mivel május a mozgás hónapja, ezért ebben a hónapban (is) igyekeztünk az egészségtudatosságot képviselni számos iskolai és iskolai időn kívüli sportos tevékenység szervezésével. Ez a hónap igazán mozgalmasra sikerült, mert a magyar diákok, kollégák mellett külföldi csoportokkal együtt is részt vettünk sportos tevékenységekben.

Összegezni is nehéz, szerencsére, hogy mennyi minden sporttal kapcsolatos eseményen vehettünk részt a batsányis diákokkal. Az alábbi – egyáltalán nem teljes – felsorolásból is kitűnik, hogy iskolánkban komolyan és nagyon tudatosan odafigyelünk arra, hogy a sport fontos szerepet kapjon a mindennapokban, akár osztálykirándulások és egyéb iskolai rendezvények kapcsán is.

Az 5.f osztályban (osztályfőnök: Hajdúné Tyukász Zsuzsanna, helyettes osztályfőnök: Cseri Gáborné) a mozgás kiemelten fontos. Diákjaink közül mindenki aktívan sportol. Az egyik osztályfőnöki órán összegyűjtöttük a hónap eredményeit, így mindenki elmesélte, hogy miért az adott sportot választotta, milyen eredményei vannak és mit tervez a jövőben. Büszkén meséltek diákolimpiai döntőkről, fontos kupameccsekről, labdarúgás, kézilabda és vízilabda sportágakban, aranyminősített néptáncosokról, lovastáborokban szerzett kedves pillanatokról.  A mindennapjainkat is meghatározza a mozgás. A tanítási órákat követően napköziben (rajz szakos és napközis kolléganő: Stéhlikné Szalkai Mária) szinte elmaradhatatlan a közös foci, kidobózás, játszóterezés. Mert a mozgás örömet szerez…

Iskolánkban a fiatalabb diákok (6.f, osztályfőnök: Postáné Pető Györgyi, helyettes osztályfőnök: Posta István) is nagyon szeretnek sportolni. Timár Lili az Év Női Ifjúsági Sportolója díjat vehette át a tavalyi eredményei alapján. Giricz Benjámin és családja külön elismerésben részesült a „Határtalan barátság” városi rendezésű programhoz kapcsolódóan. Papp Zoltán tanár úr támogatásával uszodába is eljutottak a kis gimis batsányis diákok a testnevelés órákon, illetve a mindennapos testnevelés órák alkalmával is aktívan sportolhattak azok, akiknek igénye volt erre.

A 7.f osztály (osztályfőnök és testnevelő tanár: Huszák Béla) nagyon sok sportrendezvényen vett részt az elmúlt időszakban. A sárkányhajózás volt az egyik legemlékezetesebb esemény az osztály életében, amely során a gimnázium csapata első helyezést ért el az általános iskolák között és nagyon jó hangulatban telt a verseny, az eső sem zavarta a gyerekeket! 

A 8.f osztály (osztályfőnök: Pataki Mónika) a tatai osztálykirándulás alkalmával több programon is részt vett. A tavat körbejárták, így egy körülbelül 9 km-es túrán vettek részt a diákok, valamint az úgynevezett kickbike biciklikkel is volt lehetőségük sportolásra a fiataloknak. A 3 nap alatt kosaraztak, fociztak és még a buborékfocizást is kipróbálhatták.

A 9.f (osztályfőnök: Tábori Leventéné) és 10.a (osztályfőnök: Tábori Levente) osztály Balatonlellén töltötte az osztálykirándulásuk napjait, ahol közös túrázással kapcsolódtak ki és vettek részt a sport hónapjában.

A 9.a (osztályfőnök: Dr. Széll Gábor, helyettes osztályfőnök: Lovas Laura) Budapestre utazott, ahol városnéző túra alkalmával teljesítették a sportos kihívást.

A 10.f osztály (osztályfőnök: Rideg-Fekete Márta, helyettes osztályfőnök: Kovácsné Baranyi Margit) diákjai Esztergomban sportoltak az osztálykirándulásunk során, ahol a méltán népszerű buborékfocizással kezdődött a 2. nap. Mivel sportos osztályról van szó, ezért a délután folyamán kenuzással folytattuk a napunkat a Duna egyik mellékágán. A napot egy éjszakai, majdnem 3 órás, 8 km-es gyalogtúrával zártuk, az úgynevezett Vaskapu hegycsúcsra, amely Esztergom óvárosától keletre fekszik és 404 méter magas.

A 11.f osztály (osztályfőnök: Leirerné Katona Ágnes, helyettes osztályfőnök: Leirer Tibor) ebben az évben sportos osztálykiránduláson vett részt, így kerékpárt béreltek és a kirándulás során ahová csak lehetett kerékpárral közlekedtek.

A május hónap során iskolánkban megfordultak cseh, lengyel és spanyol vendégek is, akikkel közösen is volt lehetőségünk részt venni kerékpártúrán, sárkányhajózáson, és még néptánctanulásra is volt idő. Bíró Edit tanárnő külön elismerésben részesült (Csongrád Város polgármesterétől) annak kapcsán, hogy csatlakozott az úgynevezett „Határtalan barátság” nevű kihíváshoz, amely program keretén belül (Belchatow – Csongrád virtuális találkozója) a sportolók összesen 12 821 km-t mentek kerékpáron, futva vagy gyalogolva.

Májusban került (második alkalommal) megrendezésre Csongrádon a „Fussuk le!” elnevezésű rendezvény, amely során több gimnazista tanuló, sőt batsányis pedagóguskolléga (Cseri Gábor igazgató úr, Bujáki Olga, Kovács Péter), is részt vett a rendezvényen, így városi szinten is képviseltük a mozgás, sportolás fontosságát.

Május 29-én, az úgynevezett Kihívás Napján, az egész iskola megmozdult és a testnevelő kollégák (Borda Zsolt – munkaközösség-vezető, Huszák Béla) segítségével csatlakoztunk az országos rendezvényhez.

A 11. évfolyamos diákok (11.a, osztályfőnök: Hekkelné Zsíros Ildikó, 11.b, osztályfőnök: Herczegné Zsiga Ágnes) szintén sportoltak ebben a hónapban az iskolai rendezvények során, illetve az osztálykirándulások alkalmával.

Bár a végzősök már nem járnak tanítási órákra, mert a szóbeli érettségi vizsgákra készülnek, mégis néhányan igazán szép eredményeket tudhatnak magukénak az elmúlt évek aktív sportolói tevékenységének köszönhetően. Ebben az évben, (a 2023-as évben elért eredményei alapján) az Év Női Ifjúsági Sportolója díjat érdemelte ki Tyukász Anna és Kátai-Benedek Hanna 12.f osztályos tanuló. További számos elismerést kaptak még batsányis diákok csapatban is, amely eredményeket a Csongrad.hu oldalon olvashatnak az érdeklődők.

A május hónap kapcsán – ahogyan ez a fenti rövid összefoglalóból is kiderül – valóban aktívan és változatos sporttevékenységek során teljesítettük a kihívást, az Örökös Boldog Iskola program utolsó előtti témáját. Hálásan köszönjük az összes batsányis diáknak és kollégának azt, hogy fontosnak tartják a mozgás szeretetét, és valóban példaértékű az, hogy a kihívásokkal, stresszes napokkal teli 21. századi világunkban nem hanyagoljuk el testünk edzését sem! A sport mindent visz, hiszen testet-lelket felvidít, kikapcsol, így a jövőre nézve is csak ajánlani tudjuk mindenki számára azt, hogy sportoljon, bármit, amit szívesen, örömmel végez!

Írta: Rideg-Fekete Márta, osztályfőnök,

Pedagógus Nagykövet, Örökös Boldog Iskola intézményi koordinátor