„Az ének szebbé teszi az életet, az éneklők másokét is.” (Kodály Zoltán)

Járási népdalverseny Csongrádon

Márciusban került ismét megrendezésre az a járási népdalverseny a Piroskavárosi Általános Iskolában Csongrádon, amely rendezvényhez többféle módon is kapcsolódott iskolánk. Március 5-én, kedden az 1.2. osztályos diákok mutathatták meg tehetségüket a délután folyamán, március 6-án pedig a 3-4. és 5-8. évfolyam vehetett részt a versenyen. A két nap alatt összesen 49 énekes produkció hangzott fel egyéni, illetve csoportos (páros) formában.  A versenykiírás természetesen más volt az alsós és felsős korosztály számára, ugyanakkor együttesen kerültek értékelésre a jelentkezők produkciói az adott korcsoportokban, akik általános iskolából, zenetagozatos és alapfokú művészeti iskolából (népi ének tagozat/magánének szak) is jelentkezhettek.

A keddi napon a zsűri tagjai voltak: Túri Attiláné: a Csongrádi Zenebarátok kórusának egyik jelenlegi karnagya, valamint korábban a zeneiskola ének-magyar szakos tanára.

Gógné Farsang Márta: Teleki Blanka díjas és önkormányzati Pedagógia-díjas  óvodapedagógus, gyógytestnevelő, módszertani szaktanácsadó.

A szervezőtől – Némethné Berkes Aranka tanítónőtől – énektanárként kaptam azt a megtisztelő felkérést, hogy legyek 3. zsűritag a két tapasztaltabb pedagógus kolléga mellett. Ennek a felkérésnek szívesen tettem eleget, hiszen különleges öröm volt számomra azt a sok tehetséges, jól felkészült és lelkes énekest, alsós kisdiákot hallgatni, akik fontosnak tartják azt – felkészítő tanáraik támogatása, szakmai munkája által is –, hogy ne merüljön feledésbe a néphagyomány, a népdaléneklés művészete a 21. században sem, egyúttal megszeretve az éneklést, reméljük, hogy a későbbiekben is szívesen énekelnek majd felső tagozaton és középiskolában is.

A szerdai napon 3 batsányis diákkal – Taricska Mira, Ormos-Gonda Hanga és Timár Lili (6.f osztály) – vettünk részt a versenyen, amely délutánon 17 egyéni és páros produkciót értékelt a zsűri: Kocsis Istvánné, a csongrádi Galli János Általános Iskola korábbi ének-zene tanárnője, Tyukászné Balázs Katalin, csongrádi népdalénekes és Forgó Edit, az Alföld Néptáncegyüttes művészeti vezetője. A 3 tagú zsűri feladata az volt, hogy 1.2.3. helyezetteket, valamint egy különdíjas produkciót válasszon ki.

A járási népdalversenyre már január végén elkezdtük a felkészülést, hiszen a Batsányi János Gimnázium és Kollégium nem zenetagozatos iskola, így bármilyen művészeti versenyen való részvétel csakis akkor valósulhat meg, ha ezekre a délutáni, plusz szabad időnkben készülünk fel, hetekkel az adott verseny előtt. Az új kiírásának megfelelően 5 népdalt tanult meg minden fellépő, amiből egy saját választású népdalt és kettő, a zsűri által a helyszínen választott népdalt kellett előadni. Az értékelésnél természetesen többféle szempont alapján pontozták az énekesek előadásait.

A 6.f osztályos diákok méltóképpen képviselték iskolánkat a zenetagozatos és népi ének/magánének szakon tanuló diákok között, ugyanakkor a sok kiváló produkció között most nem kerültek külön díjazásra. Az értékelésnél a zsűritagok minden fellépőt megdicsértek és kihangsúlyozták, hogy a legfontosabb üzenete egy népdaléneklési versenyen való részvételnek az az, hogy szeressünk énekelni, legyünk nyitottak a művészetekre, hiszen mindenki nyertese ezeknek az alkalmaknak azzal, hogy lelkiismeretesen felkészül, időt, energiát fektet az általa választott művészeti tevékenységbe, így fejlődik az önismerete, kiállása, az előadói, éneklési készsége, egyúttal másokkal is együtt énekel, hiszen a járási népdalverseny zárásaképpen az összes szereplő és felkészítő szaktanár megtanult egy új népdalt is, a korábbi hagyományoknak megfelelően.

A versenyhez kapcsolódóan köszönetet szeretnénk mondani a szülőknek, akik odafigyelésükkel, háttérmunkájukkal segítették az iskolai felkészülésünket, a versenyen való részvételünket.

 

Írta: Rideg-Fekete Márta

angol-ének-zene szakos felkészítő szaktanár