’Reading is Fun!’ – Olvasni jó! Törökországi találkozó

Március 2-án hajnali fél 3-kor iskolánk újabb 4 diákja – Bori Aliz és Bárkai Borbála 7.F, Labát Vivien 10.A, valamint Huszka Panna 9.A – indult útra a „Reading is fun!” új Erasmus projektünk keretében. A cserediák program első mobilitására Aydinban, Törökországban került sor spanyol, román, magyar és török gyerekek, valamint tanáraik részvételével.
Egy délutánt Isztambulban tölthettünk az utazás hosszúságának köszönhetően, így a 15 milliós nagyváros nyüzsgésében ellátogattunk a Kék Mecsethez, megnéztük a Topkapi Palotát, barangoltunk az isztambuli bazár forgatagában. Másnap kora délután folytattuk utunkat Aydinba, ahol a késő esti érkezés ellenére nagyon nagy szeretettel fogadtak bennünket a török diákok és tanáraik.
Hétfőn elkezdődött a munka, a résztvevő diákoknak egy hazájukban híres mesehőst, és egy írót kellett bemutatniuk társaiknak. Süsüt, a sárkányt választottuk, illetve Molnár Ferenc munkásságát, és ezen belül is A Pál utcai fiúkat ajánlottuk a figyelmükbe. Meglepetésként ért bennünket, hogy az egyik török tanár már olvasta angol nyelven a művet.
A délután egy részét Aydin Archeology Museum-ban töltöttük, ahol Aydin és környékének ásatásaiból származó régészeti kincsekkel ismerkedtünk meg. A múzeumi látogatás után diákjaink vegyes csoportokba rendeződve a városban A Scavenger Hunt játék keretében jellegzetes helyeket, épületeket kerestek meg, szelfiket készítettek, rövid videót forgattak, így fedezték fel Aydin belvárosát.
Kedden reggel a Mimar Sinan Book Cafe-ban egy workshop keretében a gyerekek 4 csapatba rendeződve egy-egy történetet írtak, megadott szavak és mesehősök segítségével. Miután minden fantáziadús történet elkészült, a megírt sztorikat a csapatok egymás között elcserélték és illusztrációkat készítettek a társaiktól kapott történetekhez. Fantasztikus rajzok születtek, a gyerekek tehetségéről, együttműködéséről, alakuló barátságukról szólt ez a kellemes délelőtt.
A szerdai nap Treasure Hunt játék keretében tanulóink felfedezték az iskola épületét. Különböző meghatározásokat, fejtörőket kaptak és ezek megfejtése után kezdődhetett a kincskeresés. Ebéd után Kusadasiba, az Égei-tenger partján lévő üdülővárosba, a turisták által egyik legfelkapottabb nyaralóhelyre látogattunk el. A Madár-szigeten található várból lenyűgöző látvány tárult elénk az öbölre és a tengerre.
Csütörtökön Szűz Mária szülőházánál, Efezusban jártunk. Ezt a Koressos hegyen található, négyszög alakú épületet a 19. században találták meg. Azóta keresztény és muszlim kegyhely, nem messze az Égei-tengertől. Kihasználva a lehetőséget, mi is elhelyeztük kívánságainkat a kút melletti falon.
Efezus városának romjai között kalandozva megtekintettük az Artemisz templom maradványait, megnéztük az Odeont, melyben régen színházi előadásokat tarthattak, a korinthoszi stílusban épült Hadrianus templomát, Celsus könytvtárát, Mazeus és Miltiades kapuját.
A pénteki napon a záró rendezvény keretében megtekintettünk egy hosszú videót, amely összefoglalta a színes és emlékezetes aydini hét eseményeit. Este későn indultunk busszal Isztambulba, majd onnan repülővel haza.

Kísérő tanárok: Leirerné Katona Ágnes és Herczegné Zsiga Ágnes