Szakmai látogatás Horvátországban

Német és angol nyelv szakos tanárként március 4-8 között ellátogattunk egy horvát iskolába (Osnovna škola Višnjevac), Eszékre. Látogatásunk céljai között szerepelt szakmai kapcsolataink bővítése, az ott folyó oktatás megismerése. Bepillantást nyertünk a tanóráikba, és egy közös projektet dolgoztunk ki, melyet a következő hetekben valósítunk meg.  Eszék közel százezer lakosával Szlavónia legnagyobb és Horvátország negyedik legnagyobb városa. Itt található a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ is, ahová szintén ellátogattunk, és megismerhettük az ott folyó magyar nyelvű oktatást egészen az óvodás kortól kezdve az érettségiig.   

Az általános iskolában tanító kollégák nagy szeretettel fogadtak bennünket. Körbevezettek, megmutatták a szaktantermeiket, az iskolai könyvtárt, a hatalmas tornatermüket, az iskola udvarát, és közben részletesen meséltek az ott folyó oktatásról. A szaktantermeket is meglátogattuk, számos jó ötletet, gyakorlatot osztottak meg velünk. Az iskola termei jól felszereltek, tágasak, a falakat és a folyosón lévő padokat is a diákok és tanáraik által festett színes és sokszor vicces dekorációk díszítik. Az iskola udvara hatalmas, több sportpálya, futópálya, játszótér, veteményes kert és rózsákkal körbevett kiülő található a területén. A tanárok ezt maximálisan ki is használják, hiszen megragadnak minden lehetőséget, hogy a diákjaikat az óráikon kivigyék a szabadba, még ha csak 10 percre is, egy-egy feladat erejéig.

Az iskolában folyó idegennyelv-oktatást sikerült közelebbről is megismernünk. Elsősorban nyelvi órákat látogattunk, de részt vettünk osztályfőnöki órán is. A nyelvi órákon a pedagógusok nagy hangsúlyt fektetnek a tanulók beszédkészségének a fejlesztésére, rengeteget játszanak online és hagyományos játékokkal is. Számos érdekes applikációt is megismertünk, melyet a kollégáink számára gyűjteményes formában megosztunk.

A tanítási órák mellett a kint dolgozó Erasmus koordinátorral minden nap találkoztunk és bemutatta az iskolájuk Erasmus jógyakorlatait, a disszeminációs felületeket, illetve tapasztalatot cseréltünk az akkreditációval kapcsolatban is. Emellett a tehetséges és tanulásban akadályozott tanulóik ellátásáról, fejlesztéséről, lehetőségeikről is tudtunk beszélgetéseket folytatni. Nagyon sok jó ötletet kaptunk, melyet próbálunk a jövőben mi is beépíteni a munkánkba.

Örülünk, hogy az eszéki kollégákkal is sikerült nagyon jó kapcsolatot kialakítanunk, és tervezünk további aktivitásokat együtt. A kint tartózkodásunk alatt egy közös projektet dolgoztunk ki, ahol a két iskola valamennyi 5-8. osztályos tanulója angol és/vagy német online vetélkedőn fog hamraosan megmérkőzni. Szeretnénk egymás kultúráját, hagyományait, földrajzát jobban megismerni. Ezeket a feladatokat a kint tartózkodásunk során beszéltük meg és kezdtük összeállítani, de a munkát azóta is folytatjuk online.

Nagyon tartalmas négy napot töltöttünk el ebben a horvát általános iskolában. Sok módszert, nyelvi játékot és a nyelvtanulásban nagyon jól használható online alkalmazást ismertünk meg, amit nem csak a legifjabb diákjaink, de a felsőbb éves csoportok óráin is tudunk hasznosítani, és általuk még érdekesebbé, élvezetesebbé tudjuk tenni azokat.

Kovácsné Baranyi Margit és Hajdúné Tyukász Zsuzsanna