„A háború nemcsak azért a legnagyobb szerencsétlenség, mert az emberi életek millióit pusztítja el – egy járvány az időjárás változása is elsöpri életek, emberéletek százezreit-, hanem sokkal inkább az emberi lélek és műveltség területén végzett vészes pusztításai miatt.” Márai Sándor

A fenti idézet aktualitását jelzi, hogy a magyar költészet, egyúttal József Attila születése napján (04. 11-én) éppen háború dúl a szomszédságunkban, és amellett, hogy segítünk a rászoruló embereknek, a saját életünkben is fontos, hogy kapaszkodót találjunk nehéz helyzetekben a művészet segítségével. Ennek egyik legnagyszerűbb lehetősége a kultúra pártolása, aktív művelése, olyan eseményeken való részvétel, ami feltölti lelkünket, egyúttal gondolkodóba is ejt minket, azzal kapcsolatban, hogy életünkben mi is a fontos. Erre a feltöltődésre volt lehetőségünk a hétfői napon, amikor is ellátogattunk batsányis diákokkal a csongrádi Csemegi Károly Könyvtárba, ahol Kurucz Ádám Konrád Latinovits-díjas versmondó „Nem tudok mást, mint szeretni” c. verses, prózai műsorának részesei lehettünk. Az előadás különlegessége az volt, hogy József Attila életművéből hallhattunk verseket összefűzve az író életútjával. Az előadást zenei részek egészítették ki, illetve hangfelvételeket is hallhattunk. A magyar költészet napján valóban fontosnak érezhettük a művészetet, és a kiváló előadót lelkes taps jutalmazta mintegy 60 általános iskolás diák és kísérő pedagógusaik részéről.

Április 11-e ebben az évben különleges üzenettel bír. Reméljük, hogy a háború mihamarabb véget ér, és nem válik valóra Márai Sándor kezdő gondolata. A művészet, a kultúra ápolása mindannyiunk feladata, mert csak gazdagodik általa az életünk. Azt kívánjuk, hogy minél többen ismerjék fel ennek fontosságát és szánjanak időt arra, hogy a költészet (zene, tánc) is legyen része a hétköznapi életüknek!