ABE – Erasmus+ program naplója

Városunkban április második hetében az „Acting for a better Europe” program keretében német, cseh, olasz és portugál diákok találkoztak iskolánk diákjaival. Az együtt töltött idő tevékenységei olvashatóak az alábbi naplóban.
Hétfőn egy ismerkedő játékkal, majd az országok, városok, iskolák bemutatásával kezdtük a napot a városi Galériában. A magyarországi találkozó fő témája a hagyományokra épült. Ez a nap a különböző országok népmeséiről szólt és a délelőtt folyamán a csoportoknak össze kellett állítani egy európai népmesét az egyes országok népmeséinek fő jellemvonásaival. A meséhez illusztrációk is készültek. Ebéd után meghívtuk a vendégeket a Tari László Múzeumba, majd körbevezettük őket a városban is. Végül bemutattuk nekik iskolánkat, ahol a laborban kísérleteket végeztek Szabó László tanár úr segítségével. A fogadó diákok a nap zárásaként uszodába és étterembe vitték a külföldi gyerekeket.

A keddi nap a népek zenéjéről szólt, az egyes országok népi hangszereivel ismerkedhettünk. Itt is köszönjük Csák Lászlónak a fantasztikus előadást és bemutatót népi hangszereinkről, kiegészítve a világ különböző részeiről hozott hangszerek felvonultatásával. A külföldi diákok prezentációk keretében mutatták be népi hangszereiket. A csoportok „Kahoot!” játékot készítettek a frissen szerzett ismeretekhez kapcsolódóan. A délután folyamán ellátogattunk Ópusztaszerre, az Emlékparkba, ahol megnézhettük a Feszty-körképet, illetve végighaladtunk a Csillagösvényen is.
A napot focival zártuk a BJG udvarán.

A szerda a történelemi ismeretek bővítése jegyében telt. Először a Hősök terét néztük meg, ahol nagyon jó képek készültek a programban résztvevőkről. Ezt követően hajókiránduláson vettünk részt a Dunán, mely során a magyar történelemmel és a legfontosabb építészeti alkotásokkal ismerkedtünk. Ezután egy rövid szabad program következett, majd a várnegyed szépségeiben gyönyörködhettünk idegenvezetőnk segítségével.
A Budai vár és a Halászbástya mindenkit lenyűgözött.

Csütörtökön délelőtt a diákok folytatták a már hét elején megkezdett csoportmunkákat. Ezek végeztével lesétáltunk az óvárosba, ahol délelőtt a diákok két csoportra osztva gyűjthettek ismereteket a népi hagyományokról – kipróbálhatták a mézeskalács díszítést valamint bőrből karkötőt, illetve tarisznyát készíthettek.
Az ebéd egy tradicionális magyar étel, a paprikáskrumpli volt. Nagyon sok diáknak ízlett, többen repetáztak is belőle.
Ebéd után kürtőskalács sütésre volt lehetőség. A belvárosban töltött idő hátralevő részét népi játékokkal, táncolással töltöttük. A napi közös program zárásaként elsétáltunk a Körös – torokhoz, ahol megcsodálhatták ezt a páratlan természeti szépséget. Ezután a csapat két csoportra osztódott, többen elmentek gokartozni Kecskemétre, a többiek pedig a bowlingozást választották Szentesen. 

 

 

Pénteken a közelgő Húsvét kapcsán betekintést kaptunk a különböző országok hagyományairól. A délelőtt az eddig elkészített prezentációk bemutatásával folytatódott. Ezt követően Kiss Orsolya és Hekkel Zita adott elő nekünk két magyar népdalt, majd Rideg-Fekete Márta tanárnő megtanította a külföldi diákoknak a Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű népdalt, amit utána közösen elénekeltünk.
Délután az ebédlőt díszítettük a magyar diákokkal a nemzetközi estre. Ennek keretében kapta meg minden diák és tanár a bizonyítványát a részvételről.
Az est hátralévő részében, mindenki együtt énekelt és táncolt, miután minden ország bemutatta hagyományos néptáncát. A szülőknek köszönhetően sok finomságot ettünk és ittunk.

Szombat délelőtt elbúcsúztunk egymástól majd a diákok hazaindultak, remélhetőleg sok-sok kellemes és örömteli élménnyel.

Bori Bella Gréta, Puskás Szilvia, Vörös Lili, Vig Lotti