Terepgyakorlat a Bokros-pusztán

Terepi kirándulás Bokros-pusztán

A gimnázium 9.A,  10.A és 12.A biológia-kémia tagozatos tanulói közül néhányan csatlakoztak a Környezet- és Természetvédők Csongrád Városi Egyesületének vezetője, Deák József által megszervezett programhoz .A program másik szakmai vezetője Molnár László a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őrkerület vezetője volt.

Diákjaink a Bokrosi víztározó madarait és a Bokros-puszta életközösségét figyelhették meg. A Bokrosi víztározónál 157 madarat számoltunk meg. Láttunk bütykös hattyút, nagy kócsagot, szürke gémet, danka sirályt, bíbicet, sárszalonkát, kárókatonát, csörgő récét, tőkés récét, búbos vöcsköt.

 Bokros-pusztán növényökológiai vizsgálatokat végeztünk, illetve megkerestük Magyarország egyik növényritkaságát, a mételyfüvet. Ennek a növénynek az érdekessége, hogy ez egy vízben élő harasztnövény, eszmei értéke 10.000Ft. A Környezet-és Természetvédők Csongrád Városi Egyesülete tárta fel ezen a területen a mételyfüvet – ezt a növényfajt a Kiskunsági Nemzeti Park területén máshol még nem találták meg.

Magyar nevét a vizenyős helyeken élő élősködő férgekről (májmétely) kapta, de a leveleinek jellegzetes alakja miatt nevezték vízi lóherének is.

A szakmai programra két nevelő is elkísérte a diákokat biciklivel: Cseri Gáborné és Tábori Leventéné