Digitális ötletversenyt nyertek a hetedikes batsányis lányok

Bárkai Flóra Fáni, Kádár Nikolett, Sinkó Dóra és Szabó Réka, a HelpinGirls csapat tagjai látás-, hallássérült vagy mozgásában korlátozott embereket segítő honlap ötletével értek el első helyezést az Epam  eKids Hackathon versenyen.
A versenyen 5-12. évfolyamos diákok 4 fős csapatai vehettek részt, a versenynapon hatvan általános és középiskolás diák Scratchelt a szegedi irodában. Életkortól és iskolatípustól függetlenül egy kategóriában értékelték őket.

Idén a következő három téma közül választhattak a csapatok: Az esőerdők védelme, Akadálymentesítés a mindennapokban,  A mesterséges intelligencia hasznosítása.
A felkészülés a kiválasztott területen való elmélyülést, kutatómunkát igényelt, érdemes volt előre gondolkodni a projekt felépítésén és bemutatásán is, hiszen az elbírálás szempontjait már a versenykiírásban közzétette a zsűri, ezek a következők voltak:  projekt gyakorlati, társadalmi értéke, a célja, kreativitás, komplexitás, használhatóság, a záró prezentáció színvonala, az előadás megnyerő stílusa, közérthetősége. Szakmai szempontból figyelni kellett az átláthatóságra, a felhasználóbarát felületre, a kódsorok optimalizálására és az apró részletek kidolgozottságára is. Mindezek elérése érdekében a verseny előtti hetekben a HelpinGirls csapat tagjai bővítették programozási ismereteiket, új adatszerkezetekkel ismerkedtek, felmérték a csapattagok erősségeit, és erre alapozva megtervezték a csapaton belüli munkamegosztást.

A Scratch programot és a bemutatást kísérő prezentációt is teljes egészében a helyszínen kellett elkészíteni. Délután következett a szakmai zsűri és a versenytársak előtti prezentáció majd a megvalósításhoz kapcsolódó kérdések megválaszolása. Késő délutánra dőlt el,  hogy kik voltak a legügyesebbek. 

A hetedikeseink komoly versenytársak között, népes mezőnyben kellett helyt állniuk, ami kiválóan sikerült! 
A versenyen értékelt produktum egy részlete a Scratch projekt,  az  első három helyezett csapaté tekinthető meg:

?HelpinGirls – Csongrádi Batsányi János Gimnázium és Kollégium: https://scratch.mit.edu/projects/336695718/
?LLAMA’s – SZSZC Gábor Dénes Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája: https://scratch.mit.edu/projects/336697031/
?Szkreccsen-Járók – SZSZC Déri Miksa Szakképző Iskolája: https://scratch.mit.edu/projects/336697629/

A versenyre informatika órákon és programozás szakkörön készültek fel a batsányis versenyzők.
Felkészítő és versenyre kísérő tanáraik: Gilicze Tamás és Giliczéné László Kókai Mária.