Jó ötlet és programozás

Iskolánk GeoGirls csapata második helyezést ért el a VI. EPAM eKids Hackathon ötlet és programozási versenyen. A csapat tagjai 6.f osztályos lányok: Bárkai Flóra Fáni, Kádár Nikolett, Puskás Szilvia és Sinkó Dóra, akik az egész napos eseményen 13 általános és középiskolás csapat közül, legfiatalabbként érték el ezt a szép eredményt.

A versenykiírásban meghirdetett három téma ( Élővilág védelme, Automatizálás a mindennapokban, Városod fejlesztése) közül kellett egyet kiválasztani és az adott témában saját projektet kigondolni, majd a versenyen a Scratch programozás és a prezentáció eszközeivel bemutatni.

A GeoGirls csapat projektje a fák nagy tömegű kivágásából következő visszafordíthatatlan folyamatokra hívta fel a figyelmet, majd kalkulátorok segítségével olyan teljesen hétköznapi kérdésekre irányította a figyelmet, mint például a faültetés, a fák növekedése, bútorainkkal kapcsolatos döntések.

A felkészülés a kiválasztott területen való elmélyülést, kutatómunkát igényelt, érdemes volt előre gondolkodni a projekt felépítésén és bemutatásán is, hiszen az elbírálás szempontjait már a versenykiírásban közzétette a zsűri, ezek a következők voltak:  projekt gyakorlati, társadalmi értéke, a célja, kreativitás, komplexitás, használhatóság, a záró prezentáció színvonala, az előadás megnyerő stílusa, közérthetősége. Szakmai szempontból figyelni kellett az átláthatóságra, a felhasználóbarát felületre, a kódsorok optimalizálására és az apró részletek kidolgozottságára is.

A Scratch programot és a bemutatást kísérő prezentációt teljes egészében a helyszínen kellett elkészíteni. Délután következett a szakmai zsűri és a versenytársak előtti prezentáció majd a megvalósításhoz kapcsolódó kérdések megválaszolása.

A győztes csapatok és versenymunkáik:

  1. helyezett: Flying Pigs (Tabán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola) https://scratch.mit.edu/projects/301503877/
  2. helyezett:
    GeoGirls (Csongrádi Batsányi János Gimnázium és Kollégium) https://scratch.mit.edu/projects/301502945/
  3. helyezett:
    Team Yeet (SZSZC Vasvári Pál Gazdasági és Informatikai Szakgimnáziuma) https://scratch.mit.edu/projects/301573289/

Scratch programozással informatika órán és szakkörön is foglalkoznak a csapat tagjai, a sikerhez szükséges projektszemléletet pedig kisebb nagyobb iskolai és korábbi versenyprojektek során volt és van alkalmuk fejleszteni. A csapatot felkészítő tanárok: Giliczéné László Kókai Mária és Gilicze Tamás.

A GeoGirls csapat idén a Digitális Témahéten versenyzett.