GAMEkapcsok 5 perc alatt a Föld körül

Országos 3. helyezést értek el nyolcadikosaink a III. EPAM eKids Scratch Online Programozási Versenyen. Bárkai Flóra Fáni és Sinkó Dóra „Járd velünk körbe a világot akár 5 perc alatt!” című kétnyelvű játékában a világ 36 nevezetességéhez lehet játékosan eljutni.  A projektötlet megvalósításához az úti célokról szóló magyar nyelvű leírásokat és a fotókat online tudástárakból, és több turisztikai oldal leírásaiból válogatták, angolra saját maguk fordították.  A program fejlesztése során felhasználóbarát felület kialakítására törekedtek, a mini játékok alatt háttérzene is szól.

Az online  döntőre  2020. december 16-án, délután került sor, minden csapatnak 7 perc állt rendelkezésére, hogy bemutassa a projektjét. A lányok a záró prezentációhoz a Prezit használták.

A projekt bemutatásakor számít a közérthetőség, a megnyerő kommunikáció, ami kiemeli  projekt értékét és célját, már a tervezéskor érdemes arra figyelni, hogy valamilyen hasznossággal bíró fejlesztés történjen. Fáni és Dóri először versenyzett online térben, de azt már a hagyományos versenyeken is tapasztalták, hogy a jól működő kód nagyon lényeges, de hozzáad értékéhez  a projekthez illeszkedő arculat. Fontos, hogy a csapat névválasztása, logója is tükrözze mindazt, amit közvetíteni szeretnének fejlesztésükkel.
A zsűri az elbíráláskor pontozta azt is, hogy milyen kreatív megoldásokat alkalmaznak a versenyzők, eredeti és újszerű-e az ötlet, mennyire optimalizáltak a kódsorok, átlátható-e a program, kidolgozták-e az apró részléteket, van-e tervük a továbbfejlesztésre.

A verseny egyúttal alkalom a tudásmegosztásra is,  mert a csapatok hallhatták, láthatták versenytársaik ismertetőit, a linkek alapján utólag is tanulmányozhatják a kódokat.
Az ország számos iskolájából sok csapat nevezett.  A döntőbe jutott  hét legjobb projektnek, más és más volt az erőssége, így nem volt könnyű dolga a zsűrinek. 
Gratulálunk Fáninak és Dórinak az elért eredményhez!

A eKids Scratch Online Programozási versenyhez kapcsolódó további linkek: