World Robot Olympiad 2024

2024. április 24-én, Szegeden rendezték a WRO területi fordulóját, ahonnan egyenes ágon, az eddigi fordulók legjobb  ponteredményével jutott az országos döntőbe iskolánk NextGEN csapata. 

A versenyen való részvételt több hónapos felkészülés előzte meg: a használt programozási környezet megismerésétől indulva,  sokféle terven, robotkonstrukción, szenzorteszten át vezetett az út a konkrét feladatok megoldásáig. A csapattagok eleinte a szerdai szakköri napokon építettek és programoztak, a verseny előtti időszakban már minden időt kihasználtak a felkészülésre, hogy megoldási tervük a legjobban megvalósulhasson.

Az idei versenykihívásban a senior korosztályú csapatoknak olyan robotot kellett tervezni és építeni, amely segít helyreállítani egy várost miután természeti csapás érte. Az egyes feladatok épületek újjáépítését, törmelék feltakarítását, vízvezetékhálózat megjavítását szimbolizálják. A pályaelemek egy része fix, mások elhelyezkedése versenykörönként véletlenszerűen változhat. A versenyen 2 perc áll rendelkezésre, hogy a csapat által megírt program alapján, a szenzorokkal gyűjtött adatok segítségével a robot tájékozódjon a terepasztalon, és minél többet sikeresen teljesítsen a mentesítési feladatok közül. Az egész napos versenyen gyakorlás, pályatesztelés, bírói ellenőrzések és három versenykör váltja egymást. A két legjobb versenykörben elért pontok összege adja a versenyeredményt.

A batsányis NextGEN csapat tagjai Bárkai Flóra Fáni 11.f, Pigniczki Péter és Suti Simon 10.f osztályos tanulók, csapatvezető Gilicze Tamás tanár úr, a felkészülésben segítette a csapatot Giliczéné László-Kókai Mária tanárnő is.

Az országos döntőre 2024. június végén kerül sor Győrben.