A 2023/2024-es tanév díjazott végzős tanulói

A Batsányi János Alapítvány kuratóriuma a 2023/2024-es tanévben Farkas György-díjjal jutalmazza

Paczolay Dénes

12A osztályos tanulót.

     

Dénes négy éve a gimnázium tanulója. Céltudatosan készül az Állatorvostudományi Egyetemre, ezért minden lehetőséget kihasznál tudásának gyarapítására. Az idei tanévben jelentkezett az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyre biológia tantárgyból. Az OKTV a természettudományos versenyek közül az egyik legnívósabb. A verseny első, második fordulóján továbbjutva a döntőben is eredményesen szerepelt.  Az iskola tanulói közül egyedül Dénes jutott a második fordulóba, majd a döntőbe. Eredmény a kitartását és az elszántságát tükrözi.

 

A Batsányi János Alapítvány kuratóriuma a 2023/2024-es tanévben Pro Schola Díjban részesíti általános kategóriában 

Hekkel Zita 

12F osztályos tanulót.

A művészeti és közösségi kategória területén végzett tevékenységek összefoglalása:

Zita már kora gyermekkora óta folytat zenei tanulmányokat. Külön zenei felkészülését a csongrádi Grotta Alapfokú Művészeti Iskolában kezdte, majd a szentesi Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskolában folytatta énekes tanulmányait magánének szakon.

Az eltelt idő alatt több egyéni és kamaracsoportos fellépése volt nemcsak iskolánkban, Csongrádon, hanem számos más városban és országban is. Legkiemelkedőbb eredményei:

  • 2018 tavaszán a Csongrád Megyei Népdaléneklési Versenyen (Kunszentmiklós) arany minősítést kapott moldvai népdalcsokorral, illetve a Deszki Maros Menti Fesztiválon 2019-ben I. helyezést ért el magánének kategóriában.
  • Szintén 2018-ban a Kék Duna Euromusic Nemzetközi Énekversenyen musical kategóriában megkapta a zsűri elnökének különdíját.
  • A 2017/2018-as tanév végén Polgármesteri dicséretben részesült.
  • A Csongrádi Színtársulat tagjaként a Muzsika hangja című zenés darabban számos alkalommal lépett fel, amelyben Brigitta szerepét alakította.
  • Batsányis diákként az iskola kulturális életének állandó szereplője volt az elmúlt 8 év alatt, így diáknapokon, karácsonyi műsorokban, nemzeti ünnepeken, szalagavatón, emléknapokon, Erasmus pályázatokban is rendszeresen fellépett.

A reál kategória területén elért eredmények összesítése: 

  • Részt vett az ORSZÁGOS TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS OLIMPIÁN, ahol középdöntőbe jutott.
  • Kétszer is szépen szerepelt a XXII. és a XXIII. Jakucs László Nemzetközi középiskolai Földrajz Versenyen, ahol mind a két alkalommal a középdöntőbe jutott. Idén 400 csapatból a 26. helyen végzett csapatával. A 2023-2024. évi földrajz OKTV-n bejutott a második fordulóba, ahol összesítve a közép mezőnyben végzett. Az elmúlt évben előrehozott érettségit tett földrajzból. Eredménye 80% feletti lett.

 

A Batsányi János Alapítvány kuratóriuma a 2023/2024-es tanévben Pro Schola Díjban részesíti közösségi kategóriában 

Sprok Máté 

12B osztályos tanulót.

Máté kiemelkedő munkát végzett a gimnázium diákönkormányzatában, emellett a városi Diákönkormányzat vezetőjeként 2020-2022 között diákpolgármesterként tevékenykedett. 2023-ban a megújult BJG DÖK választásnál diákelnök posztra választották diáktársai, mely tisztséget egy évig töltötte be.

Gimnáziumi évei alatt számos remek programot valósított meg: szervezőként különböző iskolai rendezvényeken segített, városi, országos és nemzetközi rendezvényeken képviselte városunkat és iskolánkat. A Büszkeségeink Hajdan és Most Programsorozat szervezőjeként és moderátoraként 2022 szeptember és 2023 június között azon dolgozott, hogy a mai gimnázium tanulói olyan egykori BJG-s diákokkal találkozhassanak, akik helytállásukkal és sikereikkel a társadalom építő tagjaivá váltak és példaként állhatnak előttük. Oszlopos tagként volt jelen iskolánk Média Diákmunkaközösségben is, részt vett az iskolai promóciós videó elkészítésében, valamint egyéb videótartalmak készítésében is közreműködött.

Az Alföld Néptáncegyüttes oszlopos tagjaként, kilenc éve táncol és társaival számos díjat nyertek ezen időszak alatt: kiemelt nívódíjat és több kiválóan megfelelt aranyminősítést is szereztek a Szegedi Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztiválon. Ezt a tehetségét és tudását Máté örömmel és lelkesen osztotta meg iskolájával és diáktársaival a különféle iskolai rendezvényeken való fellépései alkalmával, illetve az Erasmus programok tánctanításai során. Több Erasmus programban is aktív szerepet vállalt, minden alkalommal néptáncot is tanított, megmutatva ezáltal a magyar kultúra szépségét és gazdagságát.

Máté  földrajz versenyeken is sikeresen szerepelt,  a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpián a csapattársával együtt készített pályaművel középdöntőbe jutott és ott dicséretben részesítették. A XII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajz Versenyen középdöntőig jutott. Az SZTE Junior Akadémia által meghirdetett Junior Akadémia Viadal elődöntőjében komplex tudást mérő csapatversenyen második helyezést ért el csapatával.

 

A Batsányi János Alapítvány kuratóriuma a 2023/2024-es tanévben Pro Schola Díjban részesíti közösségi kategóriában 

Túri László

12A osztályos tanulót.

László számos, helyi, városi, illetve regionális közösséget segítő, társadalmi tevékenységben vett részt az elmúlt években, így az általa vállalt tevékenységekkel az iskolai és egyéb helyszíneken megvalósult rendezvényeink magas szintű technikai lebonyolítását (saját, évek alatt megvásárolt és folyamatosan bővülő technikájával, ingyenesen biztosítva ezeket iskolánk számára) nagymértékben támogatta.

A 2020-2021-es tanévtől kezdődően az elmúlt 4 évben a következő tevékenységekkel segítette az iskola és város kulturális rendezvényeinek lebonyolítását:

– promóciós videó elkészítése, forgatása és vágása a gimnázium számára, osztálykirándulás – osztályvideók készítése és vágása

– iskolai rendezvényeken, például zene világnapja, iskolai rendezvények, nyílt napok, Erasmus pályázatok hangosítása az iskolai technikussal együtt

– 2023. és 2024. Csongrád, Passió – szabadtéri városi rendezvény hangosítása, mikroportozás és zenekari hangszerek hangosítása

– 2024 decemberében a saját szalagavatójának hangosítása 95%-ban saját technikával

 

A Batsányi János Alapítvány kuratóriuma a 2023/2024-es tanévben Pro Schola Díjban részesíti sport kategóriában 

Szabó-Bogár Dávid 

12A osztályos tanulót.

A sport területén végzett legkiemelkedőbb tevékenységek összefoglalása:

Dávid tehetséges focistaként számos eredményt ért el csapatban és egyénileg, gólkirályként is, illetve   egy igazán különleges területen, a fogathajtásban Csongrád-Csanád megyében a legfiatalabb sikeres kettesfogathajtóként ismerik versenytársaik.

 A 2017-es évtől kezdődően több évben megyei gólkirály lett.

 A Diákolimpián 2021-2022-ben megyei bajnok és országos 15. helyen végzett.

 2022-2023-ban szintén megyei bajnok és országos 12. helyen végzett.

CAN-D Kettesfogat akadályhajtás kategóriában indult eddig és 2018-tól kezdődően minden évben kiemelkedő eredményeket ért el, így I. helyezést Felgyőn, Bokroson, Tiszakécskén, Derekegyházán és Orosházán. A fogathajtó versenyek mellett iskolánkban a 2024-es diáknapon is aktívan részt vett és vállalta a lovaskocsizást a batsányis diákokkal egész délelőtt.

Dávid művészeti területen is igyekezett az elmúlt években megmutatni tehetségét, hiszen  6 éves kora óta játszik dobon. A Városi Ki Mit Tud?-on I. helyezést ért el 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben is.

A Csongrádi Fúvószenekar tagja és kisegítőként játszik a Galli János Alapfokú Művészeti Iskola Fúvós tanszék fellépésein. Iskolánkban hangszeres produkcióban is fellépett az  iskolai műsorban valamint a Diáknapon is 2024-ben tanáraival.

 

A Batsányi János Alapítvány kuratóriuma a 2023/2024-es tanévben Pro Schola dicséretben részesíti humán kategóriában 

Vigh Dorina 

12B osztályos tanulót.

Dorina kiemelkedő képességű tanuló, minden tanév végén dicséretben részesült, hiszen kitűnő tanulmányi eredménnyel zárta a gimnáziumi éveket. Nagyon korán nyelvvizsgát szerzett, már C1 típusú vizsgája van angol nyelvből. Ékes példája a sokszínű érdeklődésnek, hiszen a humán tárgyakból kiemelkedő, de matematika emelt szintű órára jár, ahol szintén kiválóan teljesít. A rá bízott feladatokat mindig határidőre megoldja, precíz, pontos, megbízható. Tanulmányait, terveinek megvalósulását segítette elő, hogy pályázott a Rotary klub diákoknak szóló felhívására, ahol bronz minősítést szerzett kutatómunkája támogatásához. A diákszínpad, valamint a Csűr-Boadway Színtársulat tagja. Iskolai műsorokban tevékeny részt vállalt. Szerepelt az anyanyelv nemzetközi napján Óbecsén 2023 februárjában a Grecsó Krisztián műveiből összeállított esten. A magyar nyelv napja alkalmából kiírt versenyen kétszer is részt vett 2020-ban, illetve 2021-ben. Először 2. helyezést, majd a következő évben első helyezést ért el a csapat tagjaként, aminek ő volt a szíve, motorja. Ez a megmérettetés határon túli versenyzőket is jelentett, s több mint hatvan csapat indult a különböző nyelvi feladatok megoldására.

 

A Batsányi János Alapítvány kuratóriuma a 2023/2024-es tanévben Pro Schola dicséretben részesíti művészeti kategóriában 

Urbán Tamás 

12F osztályos tanulót.

Tamás zenei tanulmányait a Csongrádi Galli János Alapfokú Művészeti Iskolában kezdte, ahol ütőhangszereken (dob, marimba) tanult az elmúlt években. 2016 óta iskolánk kis gimnazista tanulója és az eltelt 8 év alatt számos olyan iskolai és városi művészeti rendezvényen is részt vett, amelyeken méltóképpen képviselte iskolánkat.

A Galli János Alapfokú Művészeti iskolájának TÉR-ZENE-PARK programjának és az éves Jótékonysági Hangversenyének rendszeres fellépője. A Stoner együttes alapító tagjaként (Jaksa Ádámmal) számos fellépésük volt, saját zeneszámokkal 2021-2023 között különböző helyszíneken.

Évenkénti, rendszeres hangszeres fellépéseivel aktívan segítette az elmúlt 4 évben az iskolai szalagavatók, zene világnapi rendezvényeink magas szintű megvalósulását, egyúttal más batsányis diákokkal együtt is fellépett ezeken az iskolai rendezvényeken.

A Steam the Music Batsányis Erasmus+ pályázat megvalósulása során, 2023-ban (ének és matematika területéhez kapcsolódó nemzetközi pályázat), ütőhangszeres koncertet adott külföldi vendégeknek társaival és felkészítő tanárával.