Szakmai látogatás Spanyolországban

2024 áprilisában egy hetet töltöttem a spanyolországi Retamar városában, ahol egy Erasmus-projekt keretén belül szakmai látogatáson vettem részt. A látogatás előkészítéseként spanyol és angol nyelven megfogalmaztam a céljaimat, ezeket elküldtem a fogadó intézménybe a program ottani koordinátorának. Ő ez alapján összeállított nekem egy programot. A céljaim között szerepelt az Erasmus-programok lebonyolításának megismerése, módszertani fejlődés, a spanyol kultúra megismerése, valamint a spanyol és az angol nyelvtudásom fejlesztése.

Mivel ugyanebben az időben az iskolánkból egy diákcsoport is ebben a városban tartózkodott, néhány alkalommal csatlakoztam hozzájuk és közösen vettünk részt a programokon.

Az első munkanap délelőttjén a fogadó iskola, (a neve: I.E.S Retamar) Erasmus-koordinátora bemutatta nekünk az iskolát, mesélt a városról és az intézményről, amely a diákok és a tanárok számát illetően körülbelül akkora, mint a mi gimnáziumunk.

Az öt nap során összesen 20 órát látogattam meg, ezek között volt spanyol irodalom és nyelvtan óra, ahol a mondatelemzéstől Nobel-díjas spanyol költők versének elemzéséig nagyon sokféle órát láthattam. Jártam fizika és kémia órákon is, ahol a diákok videón nézték meg a kísérleteket, majd spanyol és angol nyelven oldottak meg ehhez kapcsolódó feladatokat. (Az iskola programjában szerepel, hogy bizonyos tárgyakat részben idegen nyelven, vagyis angolul tanulnak.)

A magyar diákokkal együtt jártam történelmi-régészeti témájú workshop-on, ahol a diákok a kezükkel és a természetben megtalálható tárgyakkal készítettek a barlangfestményekhez hasonló alkotásokat, valamint laboratóriumi foglalkozáson, ahol a korábban felboncolt sertésszívvel kapcsolatos feladatokat oldottak meg angol nyelven. A hét egyik napján pedig a közeli Almería városába kirándultunk, ahol megismerhettük a város legfontosabb nevezetességeit, amelyekről a spanyol diákok angol és spanyol nyelven tartottak nekünk idegenvezetést.

Összességében egy tartalmas hetet tölthettem Retamarban, ahol az angol és spanyol nyelv gyakorlásán kívül hasznos tapasztalatokat szereztem az akkreditációs Erasmus-programokkal kapcsolatban, valamint betekintést nyerhettem a spanyolok mindennapi életébe. Tapasztalataimat hasznosítani tudom majd mind nyelvtanárként, mind további külföldi diákcsereprogramok szervezőjeként és kísérőjeként. Az iskolánkban működő spanyol szakkörben is használni fogom az itt szerzett ismereteimet, így a diákok is megismerhetik ennek a gyönyörű országnak a kultúráját és nyelvét.

Akit bővebben is érdekel az utazás, ebben a blogban részletesebb beszámolót és több képet is talál.

Biró Edit