Erasmus+ program Retamarban, Spanyolországban

Tíz batsányis diák két kísérőtanárral, több hetes előkészítő munka után, április 13-án Spanyolországba, Retamarba indult csoportos diákcsere programra, melynek fő témája a fenntarthatóság volt.
Vasárnap érkeztünk úticélunkhoz, ahol a diákok hatalmas transzparensekkel köszöntöttek minket.
Az első munkanapunkon a délelőtt folyamán ismerkedtünk az intézménnyel, bepillantást nyerhettünk az iskola életébe és a tanulóink ének, biológia, angol, testnevelés és fizika órán vehettek részt. A fogadó intézmény kéttannyelvű középiskola, ahol a legtöbb tantárgyat angol nyelven is oktatják. Ezt követően egy történelem workshop készítette elő a szerdai látogatásunkat a Sorbas barlangokhoz, amely Spanyolország egyik legnagyobb földalatti barlangrendszere és gipsz- karszt komplexuma. Közvetlen közelről szemlélhettük meg a víz hatását a sziklák alakításában. Az ebédszünet után közösen tekintettük meg David Attenborough filmjét a fák, erdők fontosságáról, a kirándulás szépségeiről, bevezetésképpen az ökoturizmus témánkba.
A nap végén iskolánk tanulói bemutatták országunkat, városunkat és iskolánkat vendéglátóinknak.
A következő napok is nagyon mozgalmasak voltak, a diákjaink a spanyol tanulókkal együtt laboratóriumi foglalkozáson vettek részt és közösen oldottak meg feladatokat.
A fenntarthatóság kapcsán ellátogattunk a Cabo de Gata Nemzeti Parkban. Megcsodálhattuk a park érintetlen természeti területét, a szédítő sziklákat, az egyedülálló vulkanikus sziklaalakzatokat, melyek egy rejtett öbölhöz vezettek el bennünket. Az idegenvezetőnk segítségével információkat kaptunk a védett növény- és állatvilágról, melyekről már kiutazásunk előtt informálódhattunk egy közös Padlet felületen. Utunk során madárlesen figyelhették meg természetes élőhelyeiken az őshonos vízi madarakat a gyerekek (pl. flamingókat – a klímaváltozás következtében élőhelyük pusztul, és emiatt komoly veszélyben vannak)
Gyönyörű fotókat hoztunk haza, a készülő „Hiking Rule Booklet” illusztrációjához.
Szerda reggel elindultuk a Sorbas barlangokhoz. Érkezésünk után az idegenvezetőnk segítségével tudhattunk meg érdekességeket a környék egyedülálló barlangrendszeréről, illetve annak növény és állatvilágáról, megtudtuk, hogy a földalatti barlangrendszer mészkősziklái több ezer év folyamán formálódtak az esővíznek köszönhetően és ez az egyik legjelentősebb mészkő karszt a világon. A tájékoztató után közelről figyelhettük meg a sivatagi táj különböző érdekes képződményeit majd ezt követően záró programként, (megfelelő védőfelszerelésben) egy kalandos barlangtúrán vehettünk részt.
Jártunk a közei Alméríában is, hogy képet kaphassunk a városok fenntarthatóságáról. Almería tengerparti város Spanyolországban, amely már az ókorban is jelentős kikötő volt. A modern Almería sót dolgoz fel, valamint a környék mezőgazdasági központja, ahol üvegházi növénytermesztéssel is foglalkoznak. A legfontosabb látványosságokat jártuk végig és a spanyol diákok angol nyelven meséltek ezekről a helyekről: az Alcazaba, a középkori erőd a város felett, a városi katedrális (Catedral de Almería), a García-torony, amely egy 16. századi őrtorony a tengerparton.
Visszaérkezésünk után, egy workshop keretében előkészítettük a kirándulók szabálykönyvét – két csoportban dolgozva összegyűjtötték a diákok, hogy mit tegyünk, illetve mit ne tegyünk, ha ökoturistaként szeretnénk viselkedni. A részfeladatokat minden nap folyamatosan készítették a gyerekek. Az utolsó napon, diákjaink a spanyol tanulókkal közösen vettek részt a foglalkozáson, ahol spanyol és magyar művészeti alkotásokkal ismerkedtek, majd  közösen készítettük el a „Hiking Rule Booklet”-et.
A tanítási nap végén a diákok átvették a programon való részvételt igazoló dokumentumot.
A nap zárásaként a fogadó családokkal közösen egy állófogadáson vettünk részt, ahol megkóstolhattuk az általuk készített jellegzetes spanyol ételeket.
Szombaton reggel hazaindultunk Retamarból, késő este érkeztünk meg Csongrádra.
Nagyon sok, számunkra új dologgal találkoztunk ebben a spanyol intézményben, és Retamar környékének egyedülálló földrajzi elhelyezkedése pedig minden nap ámulatba ejtett minket. Kitűzött céljainkat sikerült elérni, hasznos és feledhetetlen élményekkel tértünk haza.
Jó lenne még ide visszamenni!