Szegedi Tudományegyetem Kutatóiskolája

Idén nyolc magyarországi középiskola 10 kutatócsoportjának egyikeként nyertük el a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Kutatóiskolája címet. „Adat, információ, tudás, bölcsesség” című projektünk a bölcsesség-hierarchiára, mint modellre és az adatgyűjtés, feldolgozás informatikai módszereire irányítja a kutatócsoport diákjainak és érdeklődő tanulótársainak figyelmét. A data science napjaink egyik leginkább fejlődő és népszerű informatikai területe. További előnye, hogy a diákok eszközként hasznosítják a már tanult adatbáziskezelési és programozási ismereteket. Projektünk fókuszában az adattudomány, az adatok gyűjtése, feldolgozása, elemzése, vizualizálása és felhasználása áll, programozói megközelítésben.

A projekt megvalósításába bevont tanulók: Bárkai Flóra Fáni (11. évfolyam), Pigniczki Péter és Suti Simon (10. évfolyam). Témavezető: Gilicze Tamás tanár úr és Giliczéné László-Kókai Mária tanárnő

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara minden év decemberében rendezi meg a Kutatóiskolák konferenciáját, helyszínként az impozáns Bólyai termet választva. Az előadások és a szünetek kötetlen beszélgetései egyaránt kiváló, nem formális tanulási alkalmak hiszen hasonló érdeklődésű, a tudományos gondolkodásra nyitott fiatalok találkozási eseménye minden évben ez a rendezvény. Dr. Papp Tamás általános és tudományos dékánhelyettes köszöntötte  a résztvevőket, az eredményhirdetés után Dr. Szalai Tamás, a Kísérleti Fizikai Tanszék adjunktusa tartott előadást „Csillagrobbanások és csillagközi porszemcsék nyomában a James Webb-űrtávcsővel” címmel. A konferencia további részében diákelőadások követték egymást, részletes program itt elérhető. Az eseményen Fáni és Peti képviselte iskolánkat.