Anya Te Tudod, Apa Te Tudod

November végén, Anya Te Tudod, Apa Te Tudod elnevezésű  rendezvényünkön alsótagozatos kisgyerekek népesítették be a Csongrádi TErmészetTUDOmányos Diáklaboratórium termeit.  Négy helyszínen, 16 fős csoportokban kisgyerekek és szüleik szerezhettek természettudományos élményeket, átélhették az együtt kísérletezés örömét.

Szabó László tanár úr vezetésével játékosan kideríthették a gyerekek hogyan lehet kocka alakú buborékot fújni, két buborékot egymásba illeszteni vagy szakállnak is beillő buboréksokaságot „növeszteni”. A résztvevők segítségének köszönhetően sikerült egy hatalmas szappanhártyát is kifeszíteni a nagyméretű keretre.

A technika teremben Gilicze Tamás tanár úr programozható robotokat mutatott  a gyerekeknek. Az  mBot robot a terepasztalon szenzorok segítségével vonalat követve, az akadályokat kikerülve teljesítette a pályát. A humanoid robot mozgását is megfigyelhették a résztvevők.  Egy modell segítségével  bemutatásra került a gyártósorok fáradhatatlan munkása a robotkar, majd egy kódokkal vezérelhető plotterrel hóembert rajzoltak. Végezetül micro:bit programozás következett: az érdeklődők blokkprogramozással összeállították a kódot, majd rátöltötték mikrokontrollerre és tesztelték a működését.

A laboratóriumban Tábori Leventéné tanárnővel tavaszt varázsoltak az őszbe a vízben nyíló színes virágokkal. Részesei  lehettek egy vulkánkitörésnek és táncoló cseppeket csodálhattak meg pohárban. A vöröskáposztával megfestett papírlapon színes rajzokat készíhettek, zöldet, vöröset.
Tábori Levente tanár úrral azt igyekeztek kideríteni a gyerekek, hogy a „kaméleon anyagok” miért is változtatják színüket? 
Vizsgálták a folyadékok színváltását és a lángok fényhatásait is tanulmányozták.  A gyerekeknek lehetőségük volt szinte mindent saját maguk is kipróbálni. A legnagyobb izgalom a tűzgyújtást kísérte, a fotók és videók megörökítették ezeket a pillanatokat is.

A foglalkozások sikeréhez hozzájárult Kovácsné Esztergálos Rita és Túri-Csányi Gréta laboránsaink munkája,  az érkező vendégek eligazításában a 10.a osztály néhány diákjai volt segítségünkre, a részvevőkkel Giliczéné László Kókai Mária laboratóriumvezető tartotta a kapcsolatot.
Anya Te Tudod, Apa Te Tudod rendezvénysorozatunkat 2015-ben indítottuk útjára, a most 15. alkalommal meghirdetett programunk is teltházas volt.
Örültünk, hogy jóval többen érdeklődtetek rendezvényünk iránt, mint ahány résztvevőt fogadni tudunk. A sok várólistás jelentkező, érdeklődő levél és telefonhívás arra inspirált bennünket, hogy januárban megismételjük kisgyermekeknek és szüleiknek szóló kísérletező délutánunkat.

A rendezvény a Selye János Diáklaborhálózat programsorozatának részeként valósult meg.