BEE projektzáró

„A természet hatalmas, az ember parányi. Ezért aztán az ember léte attól függ, milyen kapcsolatot tud teremteni a természettel, mennyire érti meg, és hogyan használja fel erőit saját hasznára.” Szent-Györgyi Albert gondolatai szépen illusztrálják Becoming European Ecocitizens pályázatunk filozófiáját, mely most a végéhez közeledik. A hat országot magában foglaló projekt három éven keresztül a környezettudatosság jegyében működött. Számos rendezvényt valósítottunk meg a mobilitásokon kívül is. A záróeseményen ezeket az élményeket rendszereztük a Csongrádi Batsányi János Gimnáziumban.

Tanulóink beszámolói segítségével vidám és emlékezetes pillanatokat tudtunk felidézni. Az utazásokról készült prezentációk során diákjaink nem csupán az általuk megélt eseményekről meséltek a megjelent szülőknek, diáktársaknak, pedagógusoknak. Minden mobilitás a környezetvédelem egy-egy fontos szegmensét emelte ki, melyről szintén hallhattunk a beszámolókban.

A pályázat első évét utazások nélkül, sokszor korlátozások között valósítottuk meg az akkori vírushelyzet miatt. Az iskolában működő ECO Club viszont számos alternatívát kihasználva, ezt az időszakot is tevékenyen töltötte. Megannyi eseményt valósítottunk meg a családok segítségével akár a saját otthonunkban is, mely még inkább hozzájárult a pályázat további sikereihez. Ebben az időszakban a spanyol, olasz, török, lengyel és portugál iskolákkal online találkozókat szerveztünk, mely megkönnyítette a későbbi kiutazásokat. Első alkalommal hozzánk látogattak el diákokkal, melyről egy videó is készült. Ezt is megtekintettük és sok-sok érdekes emléket idéztünk fel a hét szervezése kapcsán.

A környezettudatosság iskolánk kiemelt feladata, így a rendezvényen egy workshop keretében öko kukákat készítettünk, hogy minden tantermünkben megvalósuljon a szelektív hulladékgyűjtés. David Attenborough egyszer azt írta: „A földi élet jövője attól függ, hogy képesek vagyunk-e cselekedni. Sokan egyénileg is megtesznek minden tőlük telhetőt, ám valódi sikert csak akkor érhetünk el, ha gyökeres változások mennek végbe a társadalomban.” BEE pályázatunk nagyban hozzájárul ehhez a gondolathoz és ezt a hitvallást a jövőben is képviselni fogjuk.

Köszönettel tartozunk a Tempus Közalapítványnak támogató segítségéért, a résztvevő diákoknak, családjuknak, a pályázat külföldi partneriskoláinak, illetve intézményünk valamennyi dolgozójának, hogy ilyen jellegű projektek során diákjaink hasznos tapasztalatokat, értékes tudást szerezhetnek utazásik során.