Bee in Rybnik

Iskolánk öt diákja és 2 pedagógusa egy hetet töltött Rybnik városában, Lengyelországban a Becoming European Ecocitizens pályázat utolsó állomása keretében spanyol, olasz és portugál iskolák részvételével. Május 8-12 között egy tartalmas program során az ökotudatos szemlélettel ismerkedtünk meg. A főleg bányászattal foglalkozó iparváros környezeti problémáit elemeztük és alternatívákat kaptunk, hogyan óvhatjuk környezetünket. A hét alatt diákjaink beszámolót készítettek a történekről. Íme, miként látták és élték meg ők ezt a hetet:

„Hétfőn bementünk az iskolába és a tornateremben mindenki bemutatkozott, saját nyelvét tanított néhány kifejezést. Ezt követően a diákok bemutatták nekünk az iskolát: megnéztük a termeket és elmondták, hogy milyen órán és foglalkozáson vagyunk. 12:00-kor a tornateremben volt egy bemutató a méhekről és arról, hogy milyen fontos szerepük van a természetben. A lengyel fordító tanár úr nagyon viccesen beszélt. Kaptunk egy méhviasz táblát és egy zsinórt. Mindannyian készítettünk egy-egy gyertyát. Megebédeltünk 14:00-kor és mindenki hazament a fogadó családhoz. Nagyon szép otthonokban fogadtak minket. A fogadó családok közösen elvittek egy játszótérre. Estig együtt voltunk, nagyon jól éreztük magunkat.” (Ormos Zente 7.F)

„Krakkóba reggel 7 kor indultunk. Egy idegenvezető segítségével angolul ismertük meg a város nevezetességeit egy hosszú, de nagyon élvezetes gyalogtúra keretében. Első állomásunk a waweli kastély volt, ahol annak történelmét és a sárkány legendáját Ismertük meg. Második állomás az egyetem volt, ahol a híres harangjátékot láthattuk és hallhattuk. Ezek után Krakkó főterét vettük célba. Különböző helyi történeteket ismerhettünk meg, majd ebédeltünk. Ebéd után templomokat látogattunk, amelyek érdekes látványt nyújtottak. A második templomnak van egy hatalmas tornya, ami nagyon modern és szép volt. II. János Pál pápa merényletén viselt papi ruháját is megtekintettük. Hazaérés után röplabda játékot tartottunk az iskolában estig.” (Bárány Benedek 8.F)

„Szerdán úgy kezdtük a napot, hogy járatos busszal bementünk Rybnik központjába. A város főbb nevezetességénél országonként egy-egy diáknak a saját nyelvén kellett felolvasni pár tudnivalót az adott látványosságról. Erről egy kisfilm készül a lengyel iskola jóvoltából. A polgármesterrel is találkoztunk, aki meghallgatta a pályázatunk eddigi eredményeit és bemutatta a városházát. Azután a San Antonio bazilikába mentünk be, majd a toronyban is jártunk. A sok régi látványosság után mindenki kapott egy kis szabadidőt. Eljött az ebédidő, és a város egyik legjobb éttermében ettünk. Ezek után hazamentünk, és Benő fogadó családja meghívott minket egy grillpartyra. Rengeteg helyi finomsággal készültek nekünk, majd mikor már későre járt, hazaindultunk.” (Koós Nóra 7.F)

„Csütörtök reggel az iskolában kezdtük a napot. Egy elég érdekes cirkuszi zenés mutatványt láttunk a tornateremben, amit az egész iskola tanulóival együtt nézhettünk meg. Délelőtt folyamán elmentünk a Guido szénbányába, ahol 320 méter mélyen sétálhatunk és tanulhatunk az egykor ott dolgozó emberek életéről, illetve a szénbányászat környezeti hatásairól. Az ebédet mindenki a családoknál töltötte: én lengyel tésztát kóstoltam, aminek a neve pierogi volt és különösen finom volt . Délután családi nap volt az iskolában, ahol az egész város ott volt különleges lengyel nemzeti ételekkel. Este pedig a különböző országok ételkülönlegességeiből volt kóstoló, majd diszkóval zárult az este.” (Kertes Dorka 9.F)

„Pénteken a délelőttöt az iskolában töltöttük: reggel egy prezentációt mutattak be nekünk a szmogról és még kísérleteztünk is, ami szerintem nagyon érdekes volt. A szmogról tartott prezentáció után mindegyik iskolából a tanulók bemutatták a saját környezetüket és városukat. Készítettünk egy bemutatót országaink környezeti problémáiról, speciális élőhelyeiről, védett állataikról. Azt is bemutattuk, hogy az iskolák Eco-Klubjai mit tesznek a környezet megóvása érdekében. A délelőtt folyamán még virágokat is ültettünk együtt és egy rovarhotelt akasztottunk egy fára. Az ebédünk az iskolába volt, ahol nagyon finom ételeket ehettünk. Engem a fogadóm délután elvitt a plázába, ahol ettünk egy pizzát és utána elmentünk egy kerti partiba, ahol közösen sütögettünk és játszottunk a spanyol és lengyel diákokkal és tanárokkal is. Szombaton reggel 7-kor elindultunk hazafele, de még megálltunk a Wieliczka sóbányánál, ami nagyon szép volt.” (Bozó Boglárka 9.F)

Köszönjük ezt a fantasztikus hetet a Zespół Szkolno-Przedszkolny nr 3 im. Jana Pawła valamennyi dolgozójának, a fogadó családoknak és minden résztvevőnek. A pályázat három éven keresztül egy mottó szellemében működött: „We are all a big family”. Nagyon jó ennek a család tagjának lenni!