Első helyezés az Országos Grafikus Programozási Versenyen

Az Országos Grafikus Programozási Verseny döntőjében első helyezést ért el Puskás Szilvia Erzsébet a Csongrádi Batsányi János Gimnázium 10.f osztályos tanulója.

A háromfordulós verseny második és harmadik fordulójának összesített eredménye alapján rangsorolták a versenyzőket, a budapesti döntő után hét diák végzett az élen. A batsányis diákok eredménye a középiskolás kategória 60 döntőse közül: 1. Puskás Szilvia Erzsébet (10.f), 36. Pigniczki Péter (9.f), 42, Bárkai Flóra Fáni (10.f).  Gratulálunk az elért egyéni fejlődéshez és az országos szintű eredményekhez!

Szilvi kiemelkedő eredménye több éves munkájának köszönhető:  ötödikes kora óta szinte minden évben részt vett ezen a versenyen, kezdetben Scratch fejlesztő környezetben, később Python nyelven kódolva. Fejlődését jól mutatja, hogy minden alkalommal döntőbe is jutott, egyre jobban megközelítve a maximális pontszámot. 

Vajon mi a fejlődés a „receptje” a tanár és a tehetséges diák szemszögéből e versenyen?
A korosztályi kategóriánként előre haladva összetettebbé válnak a feladatsorok, így a teknőcgeometriai problémák programozással történő  megoldásának kisgyermekkortól kezdve több éven keresztül  intenzív gondolkodásfejlesztő hatása van. A teknőcgrafika  előnye, hogy vizuális futási eredményt várunk. Az egyszerűbb ábrákat sor és területminták, szimmetrikus alakzatok, rekurzív formák, fraktálok, majd bemenő adatokkal vezérelhető rajzok követik. A komplex problémákat fel kell bontani kisebb részekre, a mintázatokat észre kell venni, megfogalmazni az általánosításokat, kiemelni a fontos elemeket, és a megoldási ötletet lépésről-lépésre logikai algoritmusokkal leírni. Végül  a választott fejlesztőkörnyezetben a kigondolt tervet helyesen működő kóddal megvalósítani majd tesztelni és a ‘látottak’ alapján tökéletesíteni kell. 

A diákok a versenyre önállóan is és szakköri keretek között is gyakoroltak, felkészülésüket segítette: Giliczéné László Kókai Mária tanárnő.

A verseny szervezője (1997 óta) a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Tehetséggondozási Szakosztálya.  Érdemes megemlíteni, hogy a verseny történetében eddig egyszer tudott az erős mezőnyben első 10 közé kerülni batsányis diák: 1999-ben Tóth Sándor  országos 4. helyezést ért el (forrás: Logo Országos Programozói Verseny évkönyv (1998-2002)  17. oldal).  

Puskás Szilvia 2023-ban elért országos 1. helyezésével még egy diákunk büszkélkedhet e kiválósággal.

Az idei versenyhez kapcsolódó hivatkozások: