STEAMus – projektzáró Várnában

Iskolánk öt diákja (Bárkai Zsófia, Koós Nóra, Kulik Csenge (7F), Fülöp Kornél és Kozma Péter (9F) és két tanára (Bíró Edit és Leirerné Katona Ágnes) vett részt április 17-től 22-ig  a STEAMus projekt utolsó mobilitásán, a bulgáriai Várna városában.
A program első napja a vendéglátó iskola énekkarának koncertjével kezdődött, akik minden résztvevő ország (Bulgárián kívül Magyarország, Olaszország, Lengyelország és Észtország) egy-egy ismert dalát adták elő. A bolgár specialitásokból álló ebéd után a hangokról hallgattunk egy előadást, amely a zene, és a természettudományok összefüggéseit hangsúlyozta, ami egyben a projekt vezérgondolata is. Ezután a diákok saját kezűleg készítettek különböző hangszereket kartonból.
A második napon egy számítógépé volt a főszerep, ahol egy applikáción keresztül különböző effektek segítségével a saját hangunkat hallgathattuk vissza más és más stílusban. Ezt követően prezentációt láttunk a delfinek életéről, különös tekintettel az egymás közötti kommunikációra. Hogy mindezt a gyakorlatban is megtapasztaljuk, látogatást tettünk a város delfináriumába, amely építésekor a világ legnagyobb ilyen intézménye volt. A délutánt a város felfedezésével töltöttük. A diákok vegyes csoportokban fedezték fel a városközpont látnivalóit, miközben különböző feladatokat oldottak meg, és sok információt megtudtak a legfontosabb épületekről. Meglátogattuk a város Régészeti Múzeumát, ahol a világ legrégebbi aranyleletét is őrzik.
A következő napon hagyományos bolgár hangszerekkel ismerkedtünk meg, majd a ritmus és a matematika összefüggéseiről hallhattunk egy fantasztikus előadást. Délután drámafoglalkozás keretében a diákok közösen adtak elő egy dalt, majd a barduche nevű bolgár népi hangszert díszítették saját ízlésük szerint, dekorációként szép magyaros motívumokat is festettek. Ezeket haza is hozhatták emlékbe. A nap végén egy helyi néptánccsoport tagjai hagyományos bolgár néptáncot tanítottak nekünk.
Az utolsó munkanapon a Várnától északra fekvő üdülővárosba, Balcsikba látogattunk, amely egy időben a román királyok nyári rezidenciája volt. Először a botanikus kertet néztük meg, gyönyörű tulipánok között sétáltunk, az üvegházban pedig különleges kaktuszokat csodálhattunk meg. A királyi palota megtekintése után visszautaztunk Várnába. Az utolsó program a projekt lezárása és az oklevelek kiosztása volt, majd elbúcsúztunk egymástól, hiszen ez volt a többéves program zárórendezvénye.
Összegzésként elmondhatjuk, hogy a három évvel ezelőtt indult projekt elérte kitűzött céljait. A diákoknak lehetőségük nyílt arra, hogy különféle módokon tapasztalják meg a zenét, beleértve a különböző kölcsönhatásokat és a legmeglepőbb eszközöket. Megtapasztalták, hogy a zene kommunikációs eszköz, olyan kifejező eszköz, amely összehozza az embereket, miközben biztosítja a sokszínűséget. A workshopokban végzett közös munka során felfedezték, milyen fontos, központi szerepet tölthet be a zene közösségeink életében.

A diákok a természettudományok és a zene közötti összefüggés megismerése mellett a mindennapi életben használták az angol nyelvet, barátokat szereztek, ismerkedtek a világgal, önállósodtak és nyitottabbá váltak. Reméljük sok diákunknak lesz még lehetősége bepillantást nyerni az Erasmus+ programok világába!