STEAMus-hét Lodzban

A STEAMus projektünk keretében öt diákunk két pedagógus kíséretében Lengyelországban, Lodzban töltötte az előző hetet.A természettudományok és a zene összefüggéseivel foglalkozó program első napján a vendéglátó iskola életébe nyerhettünk betekintést, a diákok vendéglátóikkal együtt az aznapi tanítási órákon vehettek részt. Megfigyelhették a hasonlóságokat, különbözőségeket a diákok mindennapi iskolai életében nálunk és Lengyelországban. Az első közös workshop során, a diákok saját dobot készíthettek, használva a kreativitásukat majd közös zenélés során ki is próbálták azokat. A délutáni program keretében ellátogattunk a Lodzi Filharmonikusok épületébe, ahol megcsodálhattuk a gyönyörű hangversenytermet és a csodálatos hangszert majd igazi ülődobokat próbálhattak ki, ritmusgyakorlatok során.
Látogatásunk második napján, egy solymász bemutatója kápráztatott el minket, ahol különböző madarak hangjának szépségeit(hóbagoly, sólyom és sas) tanulmányoztuk. Délután a Zeneakadémia patinás épületéhez utaztunk autóbusszal, itt ismereteket szerezhettünk a zongora működéséről, majd egy hangstúdióban képeket és hangokat rögzítettünk, hogy átalakíthassuk azokat. Utolsó programként ezen a napon a virtuális valóságot élvezhették a gyerekek VR szemüvegek segítségével.
A következő napon, hihetetlen hasonlóságokat figyelhettünk a matematika és a zene között, az iskola ének és matematika tanárai előadásában. Ezt követően, két fiatal előadó segítségével a szájdobolás művészetéből kaptunk ízelítőt, természetesen a gyerekek egyénileg is kipróbálhatták a tehetségüket ebben a műfajban.
A Lodzi Színházban megismerkedtük a nézők számára nem látható világával, a színpad működésével, ezen kívül a gyerekek színpadi gyakorlatokon vehettek részt.
Csütörtökön a Filmtörténeti Múzeumban sok érdekességet tudtunk meg a lengyel filmművészetről, megtekinthettük a híres lengyel film „Az ígéret földjén’, forgatási színhelyét, nosztalgiáztunk a régi, híres lengyel rajzfilm figurákat között.
Ezután a helytörténeti múzeumban sok érdekességet láttunk, hallottunk, különösen a Lodz ipari fejlődésében nagy szerepet játszó, Poznanski család fényűző életének részleteiről. Este ünnepélyes keretek között a program zárásaként, a résztvevők átvehették a bizonyítványaikat.
Pénteken a teljes napot Lodz felfedezésével töltötték a diákok. Teljesítve minden kitűzött feladatot és sok-sok élménnyel gazdagodva, szombaton érkeztünk haza.

A kiutazáson részt vevő diákok: Szabó Eszter, Kozma Lili, Hajdú Hanna(8.F), Bozó Boglárka, Bori Gréta (9.F)