„Sokan elengedik az élet apró örömeit, miközben a nagy boldogságot várják.” (Pearl Sydenstricker Buck, amerikai író)

Márciusban iskolánkban az apró örömök tematikájával foglalkoztunk a délelőtti boldogságórákon, illetve azokon túl is, mert délutánonként és hétvégeken is számos olyan lélekemelő tevékenységgel tettük mindezt, amelyek könnyebbé, élhetőbbé tették a mindennapjainkat, egyúttal örömtelibbé is. A tudományos kutatások is alátámasztják (amelyek a boldogságórák hatékonysága mögött állnak) azt a tényt, hogy boldogságérzésünket és megelégedettségünket a mindennapi apró örömök fokozzák, így hozzájárulnak ahhoz, hogy akár nehezebb napokon is jól tudjuk magunkat érezni.

Az osztályokkal sokféle tevékenységekben vettünk részt, így március 8-án, bár igaz, hogy Nőnap alkalmából, de a 6.f osztály fiú tagjai kis csokival és desszerttel kedveskedtek a lányoknak, továbbá az egyik diák sütit is hozott. A 9.f osztályban igazán kreatív módon azt találták ki a fiúk, hogy szerdán a lányoknak ne kelljen felelniük semmiből és dolgozatot se írjanak, így ezt jó előre megszerveztük a szaktanárok együttműködésével és mindezt írásba is foglaltuk, majd aláírással is szentesítettük. Természetesen a finom csoki sem maradhatott el ajándékként a lányoknak és a szaktanároknak sem. A nőnapi meglepetésből (apró örömökből) iskolánk hölgytagjai is részesültek, mert Cseri Gábor Igazgató Úr összefogásával a férfi kollégák kedves verssel, virággal és finom süteményekkel örvendeztettek meg bennünket az egyik szünetben.

A felsorolt eseményekkel azonban még nem értek véget a kellemes pillanatok a batsányis diákok életében a tavasz első hónapjában. Iskolánk portása, „Kati néni” isteni finom almás pitét sütött a kisebbeknek, abból az almából, amit minden csütörtökön ajándékba kapnak a diákok (egy pályázatnak köszönhetően). Erre a meglepetésre egyáltalán nem számítottunk, így ez is öröm volt márciusban a kisebbeknek. A magasabb évfolyamba járó diákok jó néhány ötletet is megosztottak velem, így számomra is egyértelművé vált, hogy valóban sok kellemes pillanat, tevékenység van a diákok életében, amelyek boldoggá teszik őket, és amely kapcsolatok, lehetőségek, élmények tudatosítása igazán fontos ahhoz, hogy értékelni tudjuk ezeket, illetve nagyon sok mindennek tudjunk örülni a dolgos hétköznapokban.

Az apró örömök hónapja biztosan segített abban a résztvevőknek, hogy nyitott szemmel, lélekkel és odafigyeléssel legyünk mások iránt, így minden napban találhattunk olyan pillanatokat, amelyek vidámabbá tették az életünket. Azt kívánjuk a jövőre nézve, hogy mindenki figyeljen tudatosan az élet apró örömeire, mert ezek az igazán fontos dolgok, és a tapasztalat azt mutatja, hogy sokszor csak utólag jövünk rá, hogy ezek voltak az igazán fontos és tényleg örömteli pillanatok az életünk során! 🙂 

 

Az osztályfőnökök beszámolói alapján írta:

Rideg-Fekete Márta, osztályfőnök, Örökös Boldog Iskola intézményi koordinátor