Batsányi Programozó Kör versenyeredményei

Két programozói csapatversenyen is országos szintű eredménnyel öregbítette iskolánk hírnevét a [NEXT_GEN] csapat, amelynek tagjai Bárkai Flóra Fáni 10.f,  Pigniczki Péter és Suti Simon 9.f osztályos tanulók. Mindkét versenyen népes és rangos mezőnyben mérették meg magukat a diákok, dicséret illeti munkájukat.

A versenyek során megtapasztalt csapatmunka közös tanulásra és egymás támogatására ösztönöz, fejleszti a kommunikációt és azt a kreatív problémamegoldást, amely több különböző ötlet összevetéséből adódik, és ez ma a modern munka világában elengedhetetlen követelmény.

Decemberben kezdődött a Kecskeméti Neumann János Egyetem GAMF Kara és a Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium által meghirdetett ’Programozó Verseny Neumann János Emlékére’ elnevezésű csapatverseny. Hazai és határon túli magyar iskolákból összesen 102 csapat nevezett, a három fordulóban (1. , 2., 3., ) elért pontszámok alapján hatvankilenc csapatot rangsoroltak. A batsányisok a 18. helyen végeztek, ami nagyon szép eredmény, közel sikerült kerülni a döntős mezőnyhöz.

Januárban indult a középiskolásoknak meghirdetett Kódkupa – IIOT válogatóverseny, melyet közösen szervezett a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium és az Alphacademy.  A csapatok a három online forduló mindegyikében 9-9 feladatot kaptak, melynek megoldására 3 óra állt rendelkezésre.
A feladatok típusukat tekintve hasonlítottak az Informatika OKTV programozás kategóriájának feladataira. Összetettségüket jellemzi, hogy bármilyen segédeszköz és bármilyen anyag, programrészlet használható, amely a verseny kezdete előtt elérhető (online vagy offline egyaránt). Az algoritmus kitalálása és helyes kódolása állt a feladatok középpontjában. Ezen a versenyen a visszajelzések és a pontok számítása a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián (IOI) használt módszerrel azonos. Az online kiértékelő rendszer – számos teszteseten való futtatási eredmény alapján – azonnal visszajelzést és pontszámot adott a feltöltött megoldásra. 
Nagyon fontos tapasztalatszerzési és tanulási lehetőség volt ez a verseny, büszkék lehetnek a batsányis diákok, hogy újoncként az országos ranglistákon jegyzett középiskolák hetven csapat közül a középmezőnyben tudtak végezni.

A [NEXT_GEN]  csapat tagjai Giliczéné László-Kókai Mária tanárnővel szakköri keretek között is és önlló tanulási utakat követve is készültek a csapatversenyekre.  A második félév az egyéni versenyekről szól majd, a szakkör is folytatódik. Az eddigi eredmények és a versenyzés által elérhető fejlődés mellett az együttgondolkodás örömét, mint az élet egyik nagy értékét már megtapasztalhatták a diákok.