Szegedi Tudományegyetem Kutatóiskolája

„Programozás elvben és gyakorlatban” elnevezésű projektünket mutattuk be a Szegedi Tudományegyetemen.
Az elmúlt évben ismét népszerűvé vált a Batsányiban a programozás szakkör, ahol a diákok kezdő és haladó csoportban is bővíthetik elméleti tudásukat. A diákok az új ismeretek mellett rutint szereznek a kódolásban és sokat fejlődnek az együttműködés az önálló ismeretszerzés terén is. A tapasztaltabb diákok egyéni és csapat programozó versenyekre készülnek.

Szakköröseink közül Bárkai Flóra Fáni (10.f), Pigniczki Péter (9.f) és Suti Simon (9.f) tanulók képviselték iskolánkat a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara által, az ország 12 középiskolájának részvételével rendezett konferencián.  A csongrádi,  szegedi, makói, soproni, kecskeméti, szekszárdi, pécsi, orosházi és vajdasági diákcsoportok kémia, biológia, földrajz tantárgyakhoz kapcsolódó kutatási projekteket vagy új technológiát alkalmazó megoldásokat mutattak be az egész napos rendezvényen.

 A batsányis diákok a robotika területéről már jól ismerték a szenzorokat, és a vezérlés alapjait, így a programozás elmélete mellett gyakorlatias ötletként az Okos Tanulási Környezet egy lehetséges modelljét állították össze, majd ismertették a konferencián. Az eszközök kiválasztása során a biztonság, az energiatakarékosság és a személyes komfortérzet volt a fő szempont. Az „okos eszközök” wifin keresztül kapcsolódtak a rendszert összehangoló mobilalkalmazáshoz, míg a hagyományos eszközök egy okos aljzattal váltak vezérelhetővé. A kiválasztott környezeti tényezőket jelenet beállításokkal, vezérlő parancsokkal lehet automatizálni. A beállítások távolról is módosíthatók, illetve hangvezérléssel is kombinálhatók. Az így beállított környezet kétféleképpen is támogat bennünket: optimálisabb körülmények között tevékenykedünk, és figyelmet takarítunk meg azáltal, hogy csak a feladatainkra kell koncentrálni.

Felkészítő tanárok: Gilicze Tamás és Giliczéné László Kókai Mária