Zene és tudomány- újabb Erasmus program a BJG-ben

Az elmúlt héten hétfőtől péntekig a „Steam the Music” elnevezésű Erasmus + projekt keretében 19 külföldi diák és 9 tanár látogatta meg iskolánkat. A diákok és tanárok az észt Tartu, az olasz Cisterna di Latina, a lengyel Lodz és a bolgár Várna városából érkeztek. Az elmúlt hét programjait és tevékenységeit a projekt két fő témája, a természettudományok és a zene határozta meg.
Hétfőn délelőtt a diákok bemutatták városukat és iskolájukat, majd prezentációkat mutattak be olyan női tudósokról, akik valamilyen természettudományos területen vagy a zenével kapcsolatosan értek el sikereket. Ezután körbesétáltunk az iskolánkban, ebéd után pedig a Polgármesteri Hivatalban Cseri Gábor alpolgármester úr köszöntötte a külföldi vendégeket. Délután a természettudományos laboratóriumban előadást hallhattunk a fizika és a hangok kapcsolatáról, majd kézzel készítettünk hangszereket újrahasznosítható anyagokból (tejfölös dobozból, szívószálból és jégkrémes pálcikából), Szabó László tanár úr segítségével.
A programok folytatásaként kreatív feladatokat oldottak meg a diákok, ritmuskártyákkal játszottak, ritmushangszereket szólaltattak meg.
Kedden délelőtt a zenetanuláshoz kapcsolódó érdekességeket hallhattak, melynek keretében, többek között az agyféltekék szerepével is ismerkedhettek. A közös daltanulás bevezetéseként Freddie Mercury előadásában hallhattuk a Tavaszi szél kezdetű népdalt, amelyet 1986-os magyarországi koncertjén énekelt. Ezt követően nagy lelkesedéssel a vendégek is megtanulták ezt a népdalt. Végül Rideg-Fekete Márta tanárnő a Kodály-módszerrel kapcsolatosan mesélt a diákoknak.  Leirerné Katona Ágnes tanárnő segítségével Vivaldi: Négy évszak című művére festettek, ezzel egyidejűleg ismerkedtek a színek pozitív és negatív jelentéseivel.  Az ötletbörzén vegyes csoportokban elemezték kinek mi jut eszébe a zenéről és végül tabletek segítségével minden csoport megalkotta a saját Wordart szófelhőjét.
Délután a helyi zeneiskolába látogatott el a csoport, ahol népi hangszerekkel (doromb, nyenyere, tilinkó, citera) ismerkedhettek, majd a diákok segítségével, csengőkön szólalhatott meg ismét a Tavaszi szél kezdetű népdal. Zárásképpen a zeneiskola ütőhangszeres csoportja adta elő a Spanyol cigánytáncot marimbán, vibrafonon és dobon. (Köszönjük a szervezők és résztvevők segítségét: Keszthelyi Anett – zeneiskola igazgatónője, Varga Zsuzsa és Varga Izabella – az előadás vezetői, Latrányi Lajos – ütőhangszeres felkészítőtanár, Hevesi Zsolt Milán – marimba, Góg Roni – marimba, Urbán Tamás – marimba, Némedi Kristóf – vibrafon, Krokavecz Zsombor, aki a felsorakoztatott népi hangszereket mutatta be.)
Programunk következő állomása a Nagyboldogasszony templom volt, ahol másfél órán keresztül Kecskés László kalauzolt minket, mesélt a freskókról, a bibliai történetekről, bemutatta az orgonát, majd felmentünk a 40 méter magas toronyba és megnéztük a magasból Csongrádot.
Este 6-kor tartottuk az iskola alkalomhoz illően feldíszített ebédlőjében a nemzetközi estet, amelyen az Alföld néptáncegyüttes képviseletében Bori Zsuzsanna, Pigler Hanna, Hajdú Zsóka, Sáfrány Sára, Janó Gabriella és Horváth Dorina moldvai táncokat tanított a vendégeinknek, akik nagy lelkesedéssel vettek részt a közös táncolásban. Ezután a projektben résztvevő magyar diákok szülei látták vendégül a külföldi diákokat és tanárokat, jellegzetes magyar ételekkel kedveskedtek a vendégeinknek.
Szerdán délelőtt laborban folytatódtak a kísérletek Cseri Gáborné és Tábori Leventéné tanárnők vezetésével. A téma a sejtek, zuzmók mikroszkópos vizsgálata, valamint a fotoszintetikus pigmentek szétválasztása volt, természetesen angol nyelven, melyben Antal Hanna és Sági Anna 12.A osztályos tanulók segítettek.
Ezzel párhuzamosan Puskás Szilvia és Bárkai Flóra Fáni (10.F) segítségével Lego robotokat építettek és a programozással ismerkedtek a külföldi diákok és ennek produktumaként a robotok egy dallamot szólaltattak meg a végén. (Köszönjük Gilicze Tamás tanár úr segítségét.)
A délután egy relaxációs, hangtálas foglalkozással kezdtük Rideg-Fekete Márta tanárnővel, majd kerékpárra pattantunk és megcsodáltuk az óváros halászházait, a Körös-torok őszi színekben pompázó fáit, majd áttekertünk a fahídon.
Csütörtökön egész napos kiránduláson vettünk részt, először Kecskeméten meglátogattuk a Leskowsky hangszergyűjteményt, majd Budapesten a Csodák Palotáját, a napot pedig sétahajózással zártuk, ahol a Dunáról csodálhattuk meg Budapest leghíresebb épületeit.
Köszönjük a segítséget minden szervezőnek, közreműködőnek, a családoknak a vendéglátást, a kollégáknak a helyettesítést, a technikai segítséget Molnár Attilának, Kaszás Tamásnak és Túri Lászlónak (11.A), valamint a karbantartó és takarító kollégáknak. Szép példáját láthattuk a közös, összehangolt munkának!
Öröm volt látni, hogy a program végére közösségé formálódott a diákcsapat, barátokként váltak el egymástól a diákok és mindenki nagyon várja a következő találkozót, november végén, Olaszországban.