BEE in Trabzon, Turkey

Intézményünk öt diákja számára nyílt lehetőség, hogy október 16-22 között egy hetet tölthessen Trabzon városában, Törökországban a Becoming European Ecocitizens pályázatának köszönhetően. Az alábbi cikkben tanulóink beszámolóit olvashatják az öt munkanap programjáról.

Vasárnap hosszú utunk során Isztambulban szálltunk át, majd a gépünk éjszaka ért Trabzon városába. Az éjszakát szállodában töltöttük. Reggel hagytak minket aludni, de utána nem volt mese, reggeli után irány a suli! A Cudibey középiskolában először egy vetítőterembe mentünk, ahol minden ország diákjai bemutatkoztak egy rövid videóval, beszéddel. Utána közösen átment az egész csapat a helyi Tropicáriumba, ahol remekül éreztük magunkat. Következett az ebéd, az étel finom és különleges volt. Utána sulis vetélkedőre osztottak be minket, keverve az országok tanulóit. Mindenki jól érezte magát a végére már csak egy kis barkácsolás maradt a környezettudatossággal kapcsolatban. Amint vége lett, mindenki elmehetett a családhoz aki fogadta. A családok mindenkinél kedvesek voltak, mindenkinél volt valami program. Mi vacsorázni mentünk egy étterembe, az ételek nagyon finomak voltak, főleg halas fogásokat ettünk. (Andó Zénó)

A második napon a családomnál különleges ételeket reggeliztem. Az iskola előtt találkoztunk. Megnéztünk egy előadást a Fekete-tenger szennyezéséről a KTU University tanárától, amiben az is benne volt, hogy mennyi idő, ameddig lebomlanak az egyes tárgyak. Az előadás után elmentünk a tengerpartra busszal, ahol volt egy kis szemétszedés. A tengerparton csapatokba rendeződtünk és a szemet csoportosítottuk. A tengerparton volt egy kis szabad programunk. Ezek után egy tengerparti étterembe ebédeltünk. Utána elmentünk Arakliba egy újrahasznosító központba, ahol kaptunk egy tájékoztatást a munkájukról, az újrahasznosítás folyamatáról és nehézségeiről, és az általunk szedett szemetet átadtuk. Amikor hazaértünk, a családdal elmentünk egy étterembe vacsorázni. (Ambrus Zalán)

Szerdán miután reggel mindenki felöltözött és beért a suliba, busszal elindultunk a kirándulásunkra a Cal Cave nevezetű barlanghoz. A barlang nagyon szép volt, csak elég hideg. Ezután elvittek minket a Sera Lake nevű tóhoz, ahol megebédeltünk és sokat játszottunk. Hagyományos török játékokat próbáltunk ki és közösen röplabdáztunk, fociztunk. A parkban piknikeztünk. Pár óra után visszamentünk az iskolához és mindenki mehetett haza. Este 8-kor pedig visszajöttünk az iskolába, és kezdődött a nemzetközi est! Mindenki nagyon jól érezte magát, sokat ettünk és táncoltunk. Minden ország saját standján mutatta be jellegzetes ételeit. A miénk is nagy sikert aratott. Hagyományos török táncokat tanultunk, de minden ország bemutatta saját táncait is. Pár óra után mindenki hazament és (többnyire) kialudta magát. (Kardos Réka)

Csütörtökön reggel, az iskolában kezdtük a napot. Ùjrahasznosított kulcstartót és táskát készítettünk. Délben köftét ettünk ebédre, ami mindenkinek nagyon ízlett. Ezután a trabzoni focistadionba látogattunk el. Itt sok képet készítettünk, mindenki nagyon jól érezte magát. Bemutatták a csapatok öltözőit és tanulhattunk indulókat, nagyon jó hangulat volt. Ezek után az alpolgármester üdvözölt minket a városházán. Sok kép készült, minden ország bemutatkozott és váltott néhány szót, illetve meghallgattuk, hogy kezeli Trabzon városa a környezetvédelmi problémákat. Nagyon megdicsértek minket, hogy mi is teszünk környezetünk védelméért. Ajándékot is kaptunk: egy trabzoni ajándékcsomagot. Vissza az iskolába tettünk egy kitérőt az Atatürk Múzeumhoz, de az eső miatt csak kívülről láthattuk. A Bostepe Hill-re is eljutottunk. Innen egész Trabzont látni lehet a Fekete-tengerrel együtt. A családokkal az iskola előtt találkoztunk. Innen egyéni programokat szerveztek nekünk, de többen összefogva elmentek bowlingozni a plázába. (Fábián Flóra)

A péntek reggeli ébredés után gyalog mentem az iskolába a vendéglátómmal. Az iskolában különböző csapatépítő drámajátékokat játszottunk a Blacksea University tanárának szervezésében. Utána pólót hasznosítottunk újra, bevásárló táskát készítettünk belőle. Pólókészítés után mindenki kapott egy oklevelet amiért részt vett az Erasmus programban. Ebédelni a városba mentünk el. Pidét ettük, ez hagyományos török étel. Ebéd után elköszöntünk az Erasmus-os barátainktól és megkezdődött a szabad program. Mi egy bandába verődve mentünk a Trabzoni múzeumba, illetve a Trabzonspor múzeumba. Ezek után haza jöttem és a vendéglátó családommal töltöttem a fenn maradt időt. Szombatunk reggel utaztunk haza. (Sprok Máté)