BEE in Portugal

Becoming European Ecocitizens pályázatunk újabb állomása Portugáliába, Aljustrel városában került megrendezésre. Ismét öt diákkal és két kollégával utaztunk. A napi beszámolókat diákjaink készítették:

Hétfői napunkat egy előadó teremben indítottuk, ahol bemutatkoztak kis videókkal és játékkal egymásnak azok, akik szerepelnek az Erasmusban. Ezután nevezetes Portugál ételeket kóstolhattunk, amik nagyon ízletesek voltak. A napunkat utána a diákok iskolájába folytattuk, ami nekem nagyon tetszett, mert nagyon rendesek voltak az ott dolgozó tanárok és diákok. Az iskola látogatása után megünnepeltük Davide, egyik olasz fiú szülinapját és nekem nagyon ízlett a tortája. A délután folyamán különböző kóstolók és tradicionális dolgokat láthattunk és még részt is vehettünk egy olyan programon, ahol megmutattak rengeteg tudnivalót a műanyagokról és hogy hogyan is kell újrahasznosítani. Ez a nagyszerű program után bementünk a tornaterembe és egy hihetetlen hangulat fogadott minket. Mindenféle játékot ki tudtunk próbálni, ami nekem nagyon feldobta a napom. Ezután jöttek értünk a szülők és mehettünk haza. (Suti Simon)

A keddi nap egy úgynevezett biowaste collection company-ban kezdtük. Először nagyon elszomorodtunk a látványtól, hogy mennyi szemetet tudnak az emberek felhalmozni, de másrészt örültünk, hogy vannak akik azzal foglakoznak, hogy újra tudjuk haszonsítani ezeket. Az utunkat egy szafari park követte, ami elképesztően gyönyörű volt. Először csak olyan állatokat láttunk, amelyek ketrecben voltak és nagyon tetszett, hogy például a papagájokhoz be tudtunk menni. Később igazi dzsipekbe szálltunk és láttunk nagyon sok állatot a szafariban. Nekem különösen az tetszett, hogy láttam hogy az állatok szabadon vannak és nincsenek bezárva mint az általános állatkertekben és nagyobb az életterük. Utána raftingoltunk is, ami nagyon viccesnek, hiszen ez egyik kisfiút nyakon öntötte egy vízesés úgy, hogy minden ruhájából csavarni lehetett volna a vizet de azért persze segítettünk neki a végén. (Bori Petra)

A szerdai napon nagyon jó idő volt. A templomhoz vezető út 200 lépcsőfok hosszú volt. Utána egy malmot néztük meg, ahol megtízóraiztunk . Körbe sétáltuk az egész várost és délutánra jöttek a szülők értünk az iskola elé és mindenki hazament ebédelni, majd este mindenki a helyi tűzoltóság báltermében gyülekezett, hogy elkezdjük a nemzetközi estet. Mikor már mindenki odaért, minden ország kipakolta az ételeket amit hoztak. Utána elkezdődött a buli és lehetett szedni az ételekből. A magyarok néptáncot is tanítottak, ami a gyerekeknek, a tanároknak és a szülőknek is nagyon tetszett. Más országok is tanítottak táncokat, amit szívesen kipróbáltunk. (Hajdú Zsóka)

Csütörtöki napunkat Zoomarine nevezetű élményparkban töltöttük! Mikor odaértünk, az első programunk a delfin show volt, ami számomra az egyik legjobb dolog volt a héten, hiszen nagyon szeretem a delfineket és én még sosem láttam élőben! Ezután egy bizonyos papagájos produkcióra mentünk, ahol arra hívták fel a figyelmet, hogy milyen kis apró dolgokkal tudunk segíteni az állatokon és a természeten! Következő utunk a butterfly gardenbe vezetett ahol sokféle pillangót csodáltunk meg. Ezek után az ebédlőbe vettük az irányt ahol meg egy kis fagyit is kaphattunk! Délután szabadon mehettünk az élményparkban! Sok izgalmas dolgot próbáltunk ki, például csúszdákat, vidámparkot és akváriumokat! Utunk vége az ajándékboltba vezetett, ahol sok szép tárgyat tudtunk venni a családunknak! (Bárány Luca)

Péntek délelőtt az iskolában zajlott a program: oklevélosztás, búcsú, karkötőkészítés, játékos csoportmunka. Miután visszatértek a diákok az otthonaikba, a lengyelek máris indultak a gépükhöz. A nap további része mindenkinek máshogy zajlott le, nekem beszélgetéssel, ínycsiklandó ebéddel és több beszéddel telt. Később a koncertre indultunk, ahol felfedeztük a programokat, a vásárt és a zseniális műsort. Ezzel telt a délután. Később a hotelbe beköltöztünk, nevettünk és aludtunk egy kicsit majd indultunk a buszhoz, a busz Lisszabonba vitt minket, ott felszálltunk a gépre és hazarepültünk. (Vidovics Ferenc)

Következő állomásunk hamarosan folytatódik, török barátaink fogadnak Bennünket és diákjainkat októberben!