BEE in Hungary

Március 21-25 között a Csongrádi Batsányi János Gimnázium és Kollégium adott otthont a Becoming European Ecocitizens (BEE) elnevezésű pályázat második mobilitiásának. Sok idő telt el, hogy a diákok utaztatása ismét elindulhasson. Nagy örömmel töltött el minket, hogy nálunk kezdődött a pályázat első ilyen jellegű témahete, ami a hulladékmentes és egészséges életmód bemutatását tűzte ki célul, beleérte a biotermékekkel történő ismerkedést. Számos programot szerveztünk erre a témára, illetve az ökotudatosság fejlesztésére.

A program első napján a török, olasz, portugál, lengyel és spanyol iskolákkal ismerkedtünk, majd hangulatos sétát tettünk a városban. Iskolánkat is bemutattuk, majd érdekes kémia és biológia kísérleteket végeztek a résztvevők Táboriné tanárnő és Tábori tanár úr szervezésében. Fergeteges tánccal zártuk a napot az iskola udvarán az olasz barátaink jóvoltából.

Projektünk második napján Szarvason jártunk, ahol a diákokkal applikációk segítségével tanultunk az arborétumban található gazdag növényvilágról. Ezt követően országunk nevezetességeivel ismerkedtünk játékos formában a Mini Magyarország helyszínén, majd betekintést nyerhettünk az igazi falusi csárdák világába, a régi korok betyárvilágának történetébe Kondoroson. A nap egyik fénypontja lengyel barátaink által szervezett szolidaritási akció volt, ahol a háború áldozataira emlékeztünk és a békés együttélésre hívtuk fel a figyelmet.

Szerdai napunk műhelymunkákkal kezdődött. Ismerkedtünk egészséges ételekkel, a hulladékmentes életmóddal, biológiai gazdaságokból származó édességekkel, a vízszennyezés hatásaival, fantasztikus mézkóstolóval és meditációval. Köszönettel tartozunk a Pöttyös Tanyának, Readynaturally termékcsalád bemutatójáért Varga Enikőnek és kis csapatának, a Török Műhelynek a sok tudásért és finom falatokért, a Bori családnak, hogy bepillanthattunk a méhészet rejtelmeibe, Seres Krisztiánnak, aki tibeti hangtálakkal teremtett békét a nagy rohanásban, Zakar Zórinak, a fantasztikus hulladékmentes műhelymunkájáért, valamint Batka Péternek, aki a Tisza Tidy Up tevékenyégéről mesélt nekünk. Köszönjük a Bioháló jóvoltából a finom csírákat és hogy a bátrabbak még búzafűlével is ismerkedhettek. Köszönjük Miklós Anikó Tankerületi Igazgató Asszony látogatását és a finom falatokat. Olasz, spanyol és portugál partnereink adományokat is ajánlottak fel az ukrán menekültek megsegítéséért. Az ebédet követően török partnereink játékos foglalkozása után Huszák Béla tanár úr mozgatta meg a csapatot, remek hangulatú délutánt teremtve játékos csapatépítő feladatokkal.  A nemzetközi estünk a gimnázium ebédlőjében került megrendezésre, ahol fergeteges bulival zártuk a napot. Köszönet diákjaink hatalmas szervezőmunkájáért, valamint a fogadó családok terített asztaláért, a részvételért: nélkülük ez az est nem jöhetett volna létre.
 
A negyedik napon első megállónk a Felgyőn található Rijk Zwaan cég telephelye volt, ahol Lekrinszki Péter kísérleti kert vezető és Mihály Máté kísérleti koordinátor mesélt a növénytermesztés jövőjéről, a fenntartható fejlődésen alapuló növénynemesítésről. A cég hitvallása, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozással is összefüggő hosszútávú problémákra és azok megoldási alternatíváit keresi. Köszönjük az érdekes bemutatót, ajándékokat és a kedves vendéglátást. Ezt követően a szegedi Vadasparkban tettünk látogatást, ahol támogattuk alapítványukat és egy zsiráf örökbefogadói lettünk. Az ebédet és rövid buszos városnézést követően a Csipetke hulladékmentes üzletét mutatta be Berki Enikő. Rengeteg élménnyel zártuk ezt a napot is.
 
BEE projektünk zárónapja is sok meglepetést tartogatott. Megtekintettük iskolánk tanulójának, Koncz-Bisztricz Tamás kiállítását, valamint előadását a hazai madárvilágról. Köszönjük Cseri Gábor látogatását is, aki üdvözölte csapatunkat. Ezt követően értékeltük a hetet, amit portugál és spanyol barátaink játékos foglalkozásokkal egészítettek ki. Megtekintettük a csongrádi Nagyboldogasszony Templomot, ahol Kecskés László jóvoltából még az orgona is megszólalt. A templom gyermekkórusa, valamint Pigler-Bagi Hajnalka és Pigler András zárta a templomi látogatást. Lélekemelő volt minden perce. A hetünket az iskolában zártuk, ahol a diákok fociztak, játszottak és íjászkodtak. 
 
A hét sikeréhez nagyon sok köszönettel tartozunk: A Művelődési Központ igazgatójának, Dr. Hörömpöliné Víkor Katalin és munkatársainak, valamint a Csongrádi Önkormányzatnak a helyszínért és támogató segítségükért, iskolánk pedagógusainak, vezetőségének és a tankerületnek a támogatásért, Molnár Attilának a hangosításért, Bodor Jánosnak a gimnázium udvarán felállított emlékfa elkészítéséért, a műhelymunkák, programok valamennyi résztvevőjének, de legfőképpen a résztvevő családoknak és diákoknak azért a szeretetért, ahogy befogadták barátainkat otthonukba. Ezt a hetet örökre a szívünkbe zárjuk.