School is cool

Március 21-25 között részt vettünk a School is Cool elnevezésű Erasmus+ program magyarországi megvalósításában, ahol spanyol, olasz és belga vendégeket fogadtunk. Vasárnap Budapesten, a reptéren üdvözöltük őket, majd Csongrádra és Szentesre kísértük vendégeinket szállodáikba.

Hétfő délelőtt kezdetét vette a projektmunka, ahol négy vegyes csoportban kezdtük el a közös feladatainkat és ismerkedtünk egymással. Délután ellátogattunk a helyi múzeumba, ahol angol nyelvű tárlatvezetésen vehettünk részt, majd egyik diákunk bemutatta a város nevezetességeit. Ezután körbevezettük vendégeinket az iskolánkban és a laboratóriumban tanáraink segítségével, érdekes kísérleteket végezhettek. Este Szentesre mentünk bowlingozni a diákokkal, utána pedig egy olasz étteremben együtt vacsoráztunk.

Kedden Magyarország fővárosába utaztunk, ahol ellátogattunk a Csodák Palotájába, sétahajókáztunk a Dunán és gyalogos városnézés keretében, idegenvezetőnk segítségével, megtekinthették vendégeink a város további látványosságait.

             

Szerdán délelőtt Rideg-Fekete Márta tanárnő bemutatót tartott a Lifelong Happy School programról, utána pedig hangszerek segítségével relaxációs foglalkozással kapcsolódtunk ki.

Ezután busszal Ópusztaszerre utaztunk, ahol a Csillagösvényen csoportokra osztva próbáltunk kijutni, illetve meglátogattuk a Feszty-körképet. Az út során diákjaink angol nyelvű tájékoztatót tartottak Ópusztaszerről. Délután Szegedre mentünk, ahol szintén angol nyelvű idegenvezetéssel ismerkedhettek a város látványosságaival. Ezt követően egy rövid szabadidő során, az Árkádban ebédelhettek és vásárolhattak.

    

Csütörtök délelőtt a diákok folytatták a hétfőn megkezdett csoportmunkákat. 10 óra körül csoportosan elsétáltak a belvárosba, ahol a magyar néphagyományokba nyerhettek betekintést a külföldi diákok. Mézeskalácsot díszíthettek és bőrből kis tarisznyákat készíthettek, amiket haza is vittek ajándékként, de ismerkedhettek a szalmafonás technikájával is. A programok ideje alatt diákjaink vállalták az angol nyelvű tolmácsolást. Ebédidőben megkóstolhatták Magyarország egyik legnépszerűbb egytálételét, a paprikás krumplit. Hatalmas sikere volt, a fiúk többször is sorba álltak repetázni. Ebéd után fergeteges táncmulatságot vette kezdetét, ahol mindenki megmutathatta tánctudását. A délután folyamán kürtőskalácsot is sütöttek. Majd estefelé a Körös-torok homokos partján piknikeztünk, ahol különböző magyar finomságokat kóstolhattak. Zenét hallgattunk, röplabdáztunk, mindenki nagyon jól érezte magát. Naplemente után a Guidóban vacsoráztunk közösen.

        

Péntek délelőtt eljött a búcsúzkodás ideje. Kiosztottuk az okleveleket és egy kis ajándékot is adtunk. Utána egy szövegbuborékot készítettünk azokból a szavakból, ami a diákoknak eszükbe jutott az elmúlt hétről. Az olasz csoportnak sajnos hamar haza kellett indulnia, így tőlük elbúcsúztunk. A spanyol és belga diákokat még meginvitáltuk egy játékos Kahoot! játékra, amit mindenki örömmel fogadott. Ezután a spanyolok az iskola kerékpárjaival egy rövid túrán vettek részt a városban, míg a belga csoport a csongrádi uszodában töltött el néhány órát. Késő délután mindenki hazaindult. Reméljük mindenki nagyszerű emlékeket vitt magával haza és szoros barátságokat kötődtek a hét folyamán.

Török Léna és Gémes Dorina (9F)