Jónak lenni jó!

2021 decemberében a batsányis boldogságórákon igyekeztünk olyan tevékenységeket választani diákjainkkal, amelyekkel kifejezhettük azt, hogy másokat is fontosnak gondolunk, ami egyébként is jellemzi a tanulóinkat, de talán decemberben, karácsony közeledtével még inkább felértékelődött mindenkiben az a gondolat, hogy jónak lenni jó!

Az 5.f osztályban az egyik diák születésnapja éppen az osztályfőnöki óra napjára esett, így az ünnepelt megvendégelte az osztályt kb. 100 db palacsintával. Az óra elején megbeszéltük, hogy az életben az apróságok, kis jó cselekedetek is nagyon sokat számítanak, mint például egy dicséret, egy szép szó, egy biztatás a másiknak. A 8.f osztállyal többféle jótékonysági akcióhoz csatlakoztunk, ahogyan a korábbi években is. Cipősdobozos ajándékokat készítettek a családok gyerekeknek, valamint plüssjátékokat ajándékoztunk csongrádi családoknak a Kertvendéglő és a Csongrád Angyalai csoport szervezésében. A FONI szervezetnek ceruzákat és tolltartókat hoztunk be iskolánkba, így a batsányis DÖK csapathoz kapcsolódva tettük szebbé mások hétköznapjait. Az iskolai dolgozóknak és szaktanároknak kézzel készített meglepetésekkel kívántunk boldog karácsonyt.

A 10.f osztályban a tanulók a jócselekedet gondolat jegyében segítettek az iskola karácsonyi hangulatba varázslásában, részt vettek az iskola karácsonyfájának és az aula díszítésének feladataiban. Az osztály tanulói feldíszítették a termüket, s megajándékozták egymást. A végzős 12.f osztályban a szalagavatóra való készülés izgalmában telt a december hónap is. Mindenki hozzátett egy kis jó cselekedetet, hogy a gyerekeknek felhőtlen és feledhetetlen este legyen. A gyerekektől kezdve a szülőkön át, a tánctanáron keresztül ott és akkor tett mindenki egy kicsi jót, amikor kellett. Nekünk azzal lett emlékezetes ez az este, hogy mindenki együtt egymásért tett egy kis jót.

Elolvasva az osztályfőnöki beszámolókat a hétköznapi jócselekedetek fontosságával és lélekemelő szerepével kapcsolatban, igazi büszkeséggel és jóleső érzéssel tölthet el felnőttet és diákot egyaránt, hogy iskolánkban nagyon sokan vannak olyanok, akik másokra odafigyelnek és igyekeznek nyitott szívvel és jó szándékkal keresni azokat a lehetőségeket, amelyek által örömet adhatnak, és kedves pillanatokat szerezhetnek bárkinek.

Karácsony közeledtével nem is kívánhatunk ennél többet, hiszen a jóság, a szeretet a lélekben lakozik, mert ahogyan Teréz anya is mondja: „nem az számít, hogy mennyit adunk, hanem hogy mekkora szeretetet fektetünk az adásba.”

Békés, boldog és áldott karácsonyt kívánunk iskolánk tanulóinak, dolgozóinak, és a szülőknek is!

 

Az osztályfőnökök beszámolói alapján írta:

Rideg-Fekete Márta, Boldog Iskola pályázati koordinátor