SCHOOL IS COOL – Erasmus program Brescia-ban

Néhányunknak lehetősége adódott egy Erasmus+ program keretein belül október negyedikétől nyolcadikáig Olaszországba, Bresciába kiutazni. A program résztvevői 9/ F-es diákok (Vörös Lili, Szabó Réka, Nagy-Halmágyi Eszter Stefánia, Puskás Szilvia, Török Léna) és három 12.-es lány (Forgó Judit, Zakar Zóra Eszter, Koncz Réka Katalin) volt, illetve kísérőtanáraink, Leirerné Katona Ágnes és Leirer Tibor.
 A kaland hétfőn, hajnali 2-kor vette kezdetét, amikor elindultunk a Liszt Ferenc repülőtérre, Budapestre. A gépünk 6:15-kor szállt fel, és 7:40 körül szállt le Bergamoban. Innen 1 órás buszút után megérkeztünk Bresciába, a program helyszínére. Először megkerestük a szállodánkat, aztán már indultunk is az ottani iskolába. A programban részt vett még 2 másik ország is Olaszországon és Magyarországon kívül, mégpedig Spanyolország és Belgium. Minden országból 8-8 diák érkezett, kivéve Belgiumból, ahonnan csak 4 diák jött el. Az iskolában bemutatkoztunk egymásnak, meséltünk a saját sulinkról és országunkról. Ezután ebédelni mentünk együtt, ahol megkóstolhattuk az olaszok különlegesebb ételeit. Mi szinte mind tésztát ettünk. Ebéd után egy hosszú túrára indultunk egy gyönyörű várhoz, ahol vegyes csapatokra osztva oldottuk meg különböző, a várhoz kapcsolódó feladatokat. A túra után visszamentünk a szállásra és „igazi olasz” pizzát vacsoráztunk. A második napon, kedden, a délelőttöt az iskolában töltöttük, megbeszéltük a partner országokkal, hogy kinek hogyan zajlott a program előzetese, amikor is az ötödikeseknek és a kilencedikeseknek segítettünk a beilleszkedésben és a tanulmányaikban. Ezután előadtunk egy prezentációt iskolánkról és videót mutattunk Magyarországról. Ezen a napon délután, busszal elutaztunk a Garda-tóhoz, ahol egy ókori palota romjait tekintettünk meg.
Szerdán egész napos túrára mentünk Velencébe, ahova csak hajóval juthatunk el. Gyönyörű hely volt. Másfél órás idegenvezetést követően a saját csoportunkkal is szétnézhettünk a csodás városban. Nagyszerűen töltöttük az időnket, nagyon jól éreztük magunkat együtt. Sötétedés után értünk haza. A negyedik napon a délelőttünk nagy részét az iskolában töltöttük, majd a többi ország diákjaival együtt ebédeltünk a városban. Ezt követően múzeumot látogattunk, szintén idegenvezetéssel. Nagyon érdekes dolgokat láthattunk. A múzeum után visszamentünk a szállodába, majd estére a házigazda olaszok egy közös vacsorát szerveztek a részvevő országok diákjainak és tanárainak. Nagyon jól szórakoztunk együtt, egy fantasztikus élménnyel gazdagodtunk mindnyájan. Péntek volt az utolsó napunk,  ez már jórészt a hazautazásról szólt. Késő délelőtt felültünk egy Bergamoba tartó buszra, majd délután repülőre ültünk.

Ez a program tökéletes alkalom volt arra, hogy jobban elsajátítsuk az angol nyelvet, megismerjük más országok kultúráját, a különböző nemzetiségű, korunkbeli diákok életét és barátságokat kössünk. Köszönjük a lehetőséget!

Török Léna 9.F osztály