„A zene a káoszból rendet teremt; a ritmus a széttartót egységbe fogja; a melódia a megszakítottat folytonossá varázsolja; a harmónia az össze nem illőket összeegyezteti.” (Jehudi Menuhin – hegedűművész)

A fenti idézet attól a művésztől származik, akinek a javaslatára lett az UNESCO által jóváhagyott nap, október 1-je a zene világnapja 1975 óta. Iskolánkban minden évben igyekszünk ezt a napot rendhagyó módon emlékezetessé tenni, így nem volt ez most sem másképpen.

A zene világnapját iskolánk tehetséges diákjainak fellépésével ünnepeltük kettő óra keretében, így Urbaniczki Blanka 11/A osztályos tanuló Cserháti Zsuzsa: Egy elfelejtett dal című számát, valamint Adele: Set Fire to the Rain dalát énekelte el. Tomcsányi Péter 9/A osztályos tanuló hegedűvel lépett fel és Mozart 1791-ben megírt D-dúr mise-motettájából az Ave verum corpus részletet adta elő a közönségnek. Hallhattuk még Puskás Szilvia 9/F osztályos tanulót, aki zongorán játszotta el nekünk Ed Sheeran: Perfect című számát. Az első rendhagyó énekóra második felében egy meglepetés zenekar lépett fel, a Seres család, amelynek tagjai között szerepelt iskolánk 9/B osztályos tanulója, Seres Róbert is gitáron és énekkel. A zenekar tagjai voltak még Seres Nimród, Seres Dóri, valamint édesapjuk, Seres Róbert zenész, énekes. Zárásképpen egy közös dalt (Hooligans: Menj, küzdj az álmodért!) választottam a batsányis diákoknak, amelyet közösen gyakoroltunk is az osztályokkal, így zenekarral, batsányis diákokkal, és érdeklődőkkel együtt egy közös, örömteli énekléssel zártuk a rendhagyó énekórát. A 7. órában hallhattuk még iskolánk tehetséges tanulóit, akik már évek óta együtt zenélnek. Urbán Tamás (10/F) és Jaksa Ádám (12/B) a Stoner nevű, Heavy Metal stílust képviselő zenekar tagjai, akik saját szerzeményeket adtak elő dobon és basszusgitárokon. A rendhagyó énekórák – a hallgatóság visszajelzései alapján – különleges és felemelő élményt nyújtottak, amit vastapssal jutalmaztak iskolánk diákjai és az érdeklődő felnőttek, pedagógusok is. A naphoz fűződően elmaradhatatlan volt paravánjaink felállítása az aulában, amelyre tehetséges és szorgalmas batsányis diákok készítettek rajzokat, idézeteket saját kreativitásuknak és elképzelésüknek megfelelően. 

Reméljük, hogy a mai nap méltóképpen bebizonyította a zene, művészetek fontosságát az életünkben, hiszen ezek a közös élmények teszik gazdagabbá a hétköznapi életünket, társas kapcsolatainkat, ugyanakkor emlékeztetnek mindenkit arra is, hogy a rohanó világunkban érdemes megállni és időt szánni azokra az eseményekre, amelyek feltöltenek és lelkünk mélyére hatnak. 

 

Írta: Rideg-Fekete Márta

angol, ének-zene szakos szervezőtanár