100 év 100 pillanat – “Én iskolám, köszönöm most neked”

Forgó Kovács Eszter

A továbbtanulásról – ponthatárok nélkül

A csongrádi Batsányi János Gimnázium tanulója voltam 1958-1962 között. Jeles érettségit a IV/C osztályban tettem. Osztályfőnököm Szabados Viktória matematika-fizika szakos tanár volt.

A gimnáziumba való bejutásom nem volt felhőtlen. Az „50-es” években származás szerinti megkülönböztetés alapján döntötték el a Pártbizottságon, ki tanulhat, ki végezheti el a középiskolát, egyetemet, főiskolát. Engem nem javasoltak a gimnáziumi továbbtanulásra. Édesanyám nagyon határozott érveléseivel sikerült a Pártbizottság emberét meggyőzni a gimnáziumi tanulmányok elvégzéséről, és így kerültem be a most 100 éves Alma Materbe.

Kitűnő pedagógusok tanítottak a négy tanévben, nagyon szép, felhőtlen évek voltak. Emlékezetesek voltak a kirándulások, többek között Aradi tanár úrral Sopronban, az osztályfőnökkel Balatonon, illetve a budapesti újonnan megépült Népstadionban.

Meghatározó személyiség volt dr. Pásztor Emilné Klárika, és férje, akik magyar nyelvet és irodalmat tanítottak. Tőlük kitartást, hitet, erőt kaptam, amit ezúton is köszönök. A kudarcok megtanítottak arra, hogy megbecsüljem, amit elértem.

Gyerekkorom óta hivatást éreztem a pedagógus pálya iránt. Fantasztikus magyar tanáraim miatt magyar-orosz szakos pedagógus szerettem volna lenni a gimnáziumi éveket követően. Ezekben az években Havas Gyula igazgató döntötte el, ki tanulhat tovább. Döntése alapján én nem mehettem a pedagógus pályára klerikális nézeteim, neveltetésem miatt.

„Kis” kitérővel Szegedre kerültem, ugyanis 1962-ben indították el az új képzést, a Felsőfokú Élelmiszeripari Technikumot. Ide azonnal felvettek. Ezek után a Budapesti Műszaki Egyetem műszaki tanár szakán szereztem második diplomámat. Az élelmiszer – analitika szakot a budapesti Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakközépiskolában tanítottam 40 évig eredményesen. Évtizedeken át segítettem a továbbtanulásban diákjaimat. Tanítványaimat rendszeresen felkészítettem az olyan versenyekre, mint az OSZTV (Országos Szakmai Tanulmányi Verseny), ahol többször dobogós helyezést értek el. Ez felvételt jelentett a főiskolára, egyetemre.

A mai világban a szerzett pontszámok döntenek a továbbtanulásról. Unokáink felvételi eredményeiről – kódszámát ismerve – az interneten tájékozódunk.

Így változik a világ….