„Kapni, mielőtt adnánk, ugyanolyan hiábavaló próbálkozás, mint megpróbálni aratni anélkül, hogy vetnénk.” (Napóleon Hill)

A 2020-as évet boldogító jó cselekedetekkel zártuk a Batsányiban a Boldog Iskola pályázatunkhoz kapcsolódóan, így az osztályok is igyekeztek tudatosan odafigyelni arra, hogy mit tehetnek azért, hogy másoknak segítséget nyújthassanak, örömet szerezzenek. Ahogyan az egyik osztályfőnök meg is fogalmazta, most még jobb lehetőségünk nyílt erre, hiszen a közeledő karácsony, illetve a vírushelyzet miatt még jobban érezhettük azt, hogy jónak lenni jó.

A legkisebb fecskék osztályfőnöki órán beszélgettek a személyre szabott, kézzel készített ajándékok fontosságáról, és arról is, hogy nem az ajándék mennyisége és értéke határozza meg az öröm, meglepetés mértékét, hanem az odafigyelés és a figyelmesség. A vírushelyzet kiváló lehetőséget adott arra, hogy a diákok segítség egymást a házi feladatok küldésével, és még a karanténba kerülő hozzátartozóknak is számtalan módon tudtak segítséget nyújtani a diákok.

A 7. osztályos diákok szintén ügyesek voltak, és sokféle ötlettel igyekeztek derűsebbé, könnyebbé tenni a hétköznapokat másoknak. Osztályszinten képeslapokat díszítettünk, és idézetet írtunk egy magyarországi gyermekotthonban lévő 9 gyermeknek, mert ez volt a kívánságuk. December utolsó hetében kézzel készített meglepetéseket adtunk az iskolai dolgozóknak és tanárainknak, megköszönve az eddigi munkájukat, segítségüket, mert igen különleges helyzetben kellett helyt állniuk az elmúlt hónapokban. A diákok össze is gyűjtötték, hogy mennyi minden számíthat jó cselekedetnek, így például palacsintát sütöttek, elmosogattak anya helyett, tanultak a testvérekkel, adtak maszkot egymásnak, osztályvirágot ültettek, termet és tanári táblát díszítettek, segítettek selejtezni az iskolai dolgokat, ceruzát/tollat adtak egymásnak a tanórán, idős néninek segítettek utcán, és még sok olyan tevékenységet küldtek el, írtak össze, amely tevékenységek megvalósulása mindenféleképpen hálával tölthet el bárkit, aki kapja ezeket.

A 9. osztályos batsányisok – a digitális oktatás ellenére is – kreatívan és lelkesen csatlakoztak a Vöröskereszt adománygyűjtéséhez, így személyesen gyűjtöttek tartós élelmiszereket az arra rászorulóknak városunkban.  Így (a közös együttlét során) megtapasztalhatták, hogy mennyire jó érzés segíteni másoknak, és biztosan maradandó élménnyel gazdagodtak a délután folyamán diákjaink.

A pályázatban résztvevő osztályok ebben a hónapban minden bizonnyal igyekeztek tudatosabban odafigyelni környezetükre, a körülöttük lévő emberek igényeire, és jó érzés volt megtapasztalni azt, hogy a másokra való odafigyelés (a jó cselekedeteink által) egyre természetesebben épül be a mindennapjainkba, és egyre inkább alapvető igényként jelenik meg a diákság életében az, hogy segítsenek másoknak, és ez nagymértékben hozzájárul egy boldogabb életminőség fenntartásához a későbbiekben, így a felnőtt életükben is.

Kívánjuk, hogy az adventi készülődés és a karácsonyi szünet is legyen teli jó cselekedetekkel, és mindenkivel kipihenten, feltöltődve találkozzunk az új esztendőben!

Békés, boldog, áldott karácsonyt kívánnak mindenkinek a Boldog Iskola pályázatban résztvevő osztályok és osztályfőnökeik!