Anya Te Tudod, Apa Te Tudod

November 8-án, Anya Te Tudod, Apa Te Tudod elnevezésű  rendezvényünkön a csongrádi gimnázium legkisebb látogatói  szüleikkel, nagyszüleikkel együtt kísérleteztek, programoztak. A közös tevékenység élménye mellett Gilicze Tamás és Tábori Levente tanár urak vezetésével olyan programokat kínált a Csongrádi TErmészetTUDOmányos Diáklaboratórium, amelyek a  korai pályaorientációt is segítik.

Tábori Levente tanár úr így foglalta össze a családoknak szervezett kémia foglalkozás tapasztalatait:
A pénteki összejövetelünkön egy kicsit eltávolodtunk a tüzes dolgoktól, de a veszély „nem hárult el”. A kicsiknek (10 év alattiak) szükség volt most is szemüvegre és kesztyűre. Egyébként szerény meglátásom szerint akkor is szívesen viselnék, ha nem volna rá szükség. Egy-két anyagtól megkérdeztük, hogy most tényleg az a színed, amit mutatsz. Vendégeink pontosan követték útmutatásaimat, így sikerült mindenkinek egy látszólag színtelen folyadéknak színt adni, majd elvenni és még ezt kétszer megismételni más-más folyadék hozzáadásával.
A kék-, illetve zöld ételfestékeket is meggyőztük arról, hogy legyen más a színük. Ez tényleg veszélyes volt, mert tömény savat és lúgot használtunk – még füstölögtek is. 
Nagy sikert aratott a „mini szökőkút a kémcsőben” akció is. Többször meg is ismételtük, jobban mondva fiatal munkatársaim egy-egy csapatba összeállva sikeresen megismételték, sztárolva magukat a szülők fényképezőgépei előtt.
Végül egy növényke zöld levelén megnéztük, hogy miért nem szabad a hipót (hypo) és a sósavat összeönteni csak úgy. A zöld levél pusztulása mutatta a halálos gáz fejlődését (az események elszívó fülkében történtek). 
 
Gilicze Tamás tanár úr a olyan eszközt választott e napra, amely minden angol kisiskolás „tolltartójában” benne van, ez a Micro:Bit. A programozási gyakorlat élményei, dióhéjban:
A grafikus blokkok összekapcsolásával kezdtük az ismerkedést. Első programunk a virtuális eszközön jelenítette meg a „helló BJG” feliratot. Majd mindenki kézbe is vehette a mico:Bit egy-egy valóságban is létező példányát. A közepes bélyeg mérető mikrovezérlő panel, 5×5-ös ledes kijelzővel, két gombbal, jónéhány bővítési lehetőséggel rendelkezik és több fejlesztőkörnyezettel is tud kommunikálni.
Nagy kihívás előtt álltak a kisdiákok:  fel kellett élesztenünk a micro:Bit-et, és ez tényleg azt jelentette, hogy a led-mátrixon egy folyamatosan dobogó szívet működtetett a közösen megtervezett, de mindenki által megvalósított kód. Az ifjú programozók elfáradtak a nagy munkában, és lazításképpen játszani szerettek volna, de ‘sajnos’ nem volt készen egy játék sem, így együttes erővel a közismert Kő-Papír-Olló játékra tanítottuk meg a micro:Bit-et. A sikeres kódolás után nagy meccsek következtek: hol két micro:Bit játszott egymás ellen, hol  diák-„gép” mérkőzés zajlott az asztaloknál.
A kódolás végén a kinect szenzorral működtetett digitális homokozót is kipróbáltuk, interaktívvá téve a domborzati térképet.
A foglalkozások sikeréhez hozzájárult Kovácsné Esztergálos Rita és Palatinus Ákos laboránsaink előkészítő munkája, Zahorecz Petra (12.A), Szlovák Réka (12.A) és  Kovács Márton (9.f)  önkéntesek segítő tevékenysége, a részvevőkkel Giliczéné László Kókai Mária laboratóriumvezető tartotta a kapcsolatot.
Anya Te Tudod, Apa Te Tudod rendezvénysorozatunkat 2015-ben indítottuk útjára, a most 12. alkalommal meghirdetett programunk is teltházas volt, 33 érdeklődőt vonzott.
Tavaszra újra várjuk az érdeklődőket!