Volt is, lesz is

Először kezdjük a „Volt”-tal. Volt egy Téli Góbajnokság hat lelkes résztvevővel. A bajnokság állásáról folyamatosan lehetett tájékozódni a BJG Gó Klub „facebook”-os oldalán. Technikai értelemben a téli góbajnokságot tekinthetjük tesztüzemmódnak. Jól működött. Az egyedi szabályok nem korlátozták a játékot, sőt mondhatjuk, hogy a megfelelő mederben tartották. Egyik lényeges eleme: teljesen mindegy, hogy milyen szinten ismered a játékot (hány „kyu”-s vagy), minden résztvevő egyenrangú ellenfele egymásnak. A gó játékszabályairól találhatsz egy rövid, de látványos leírást a klub BJG-s oldalán. (www.bjg.hu – projektjeink – BJG-Gó Klub)

Most jöjjön a „lesz is”: az előzőek tükrében bátran és lelkesen vágunk bele a Tavaszi Góbajnokság megszervezésébe. A bajnokság március 13-tól április 28-ig tart.

Kik vehetnek részt a bajnokságban?
Mindenki, aki legalább „?”-es minősítéssel rendelkezik a KGS-en. A KGS-ről szintén találhatsz egy rövid, de talán még látványosabb leírást klub BJG-s oldalán.
Ellenfél lehet minden személy vagy „Bot” (robot) a KGS-en, aki rendelkezik minősítéssel, illetve a klubfoglalkozáson résztvevő személy. A felnőtteket (tanár, szülő, stb.) külön rangsoroljuk, de velük is lehet a bajnokság keretei közt játszani.

A bajnokság célja: minél több pontot összegyűjteni április 28. éjfélig.

Hogyan lehet pontokat szerezni?
Játékkal a KGS-en. Ha azonos erősségű vagy erősebb az ellenfél, a győzelem 3 pont, a vereség 1 pont.
Ha gyengébb az ellenfél, a győzelem 2 pont, a vereség 1 pont.

Előnykő adása kötelező!

A bajnokság megfelelő mederben tartása érdekében van egy korlát: ugyanazon a szinten ugyanazzal a játékossal az első 3 minősített játék számít bele a pontversenybe.
Egy példa: Subi 14 kyu szinten van, Dubi pedig 20 kyu-s. Ha játszanak, Subi 6 előnykövet ad Dubinak. Mindjárt a bajnokság első hetében játszanak egymással öt partit. A bajnokságba csak az első három eredménye számít bele. A rákövetkező héten Dubi 19 kyu-ra erősödik. Innentől újabb három parti számíthat bele a bajnokságba, de Subi már csak 5 előnykövet ad.
Ha Dubi játékereje visszaesik a későbbiekben 20 kyu-ra (Subié nem változott), akkor egymás ellen játszott további partik nem számítanak, hiszen már kimerítették ezen a szinten a három parti lehetőségét. Viszont, ha Dubinak a játékereje 21 kyu-ra esik vissza, akkor mehet az újabb három parti beszámítása. Természetesen Subi játékerejének változása esetén is ugyanez a helyzet.

Indokolatlanul feladott partikért nem jár pont.

Pontokat lehet szerezni még a szakkörön (klubfoglalkozáson) is, melyet szerdánként három órától tartunk a Csongrád teremben:
Szakköri kahoot verseny a klubfoglalkozásokon: 1. helyezett 3 pont, 2. helyezett 2 pont, 3. helyezett 1 pont
Szakköri házi feladat elkvégzése: 2 pont. Ha teljesen jó + 1 pont

A bajnokságba később csatlakozó versenyzők indításként az átlagpontszám kétharmadát kapják. Ez a lehetőség március végéig él.

Hogyan lehet jelentkezni a bajnokságba: vedd fel a kapcsolatot Tábori tanár úrral „facebook”-on, vagy levélben a „tabilevi@gmail.com” címen.

Megerősítésképpen: a gó játékszabályait és a KGS felület bemutatását a www.bjg.hu – projektjeink – BJG-Gó Klub útvonalon találod meg.