Batsányisok sikere az FLL robotversenyen

Összetett második helyezéssel és három dobogós részeredménnyel tért haza a First Lego League robotversenyről  a RoboBuilders  csapat:  Kardos Réka, Keller Kitti, Kozma Péter,  Pigniczki Péter és Suti Simon 6.f osztályos diákok.

Az FLL verseny idei témája a City Shaper, azaz milyen megoldásokat  találhatunk a városi  élet kihívásaira, ha ötvözzük az építészetet a modern technológiával.
A hatodikosaink ötlete olyan edzőtermek építését tűzte célul, amely nem „csak” akadálymentesített, hanem a mozgásukban vagy látásukban korlátozott emberek is sportélményhez jutnának. Mindehhez felhasználnák az automatizálás, a virtuális valóság technológiáját és természetesen a robotokat.  A felkészülést, a téma megismerését, ötletük megvalósíthatóságát a gyerekek  disputában elsajátított látásmódja segítette. Ebben a feladatrészben Réka és Kitti dolgozott a legtöbbet, de az előadásban már minden csapattag szerepet kapott.  A bírálóknak végül egy elképzelt jövőbeli szituációt adtak elő a rendelkezésre álló 5 percben. A gyakorló gimnázium tanáraiból álló zsűri a 3. legjobbnak találta a kutatási feladat megoldását.

A csapatjáték  részben a zsűri azt figyelte meg, hogy egy előttük álló, addig ismeretlen feladattal hogyan küzd meg a csapat, milyen a tagok közötti kommunikáció és együttműködés, hogyan gazdálkodnak az idővel és személyes erőforrásaikkal. Ebben a feladatrészben is a 3. legjobb lett csapatunk.

A robotjátékra diákjaink egyszerű robotkonstrukcióval készültek, igyekeztek a terepasztal kínálta lehetőségeket kiaknázni. Suti Simon és Pigniczki Peti vállalta a robot indítását. Nagyon ügyesen oldották meg ezt a feladatot, képesek voltak körről körre egyre jobb teljesítményt nyújtani, két versenyrész között Kozma Petivel kiegészülve még igyekeztek pontosítani a robot működését, így szinte végig növekedett a pontszámunk. A döntőben is szoros meccseket játszottak,  nagy izgalom közepette zajlott a robotkupáért a döntő meccs. Az AKG-s gimnazista csapatot pontszámban legyőzni ugyan nem sikerült, de a 2,5 perces menetkörök végén a Batsányi robotja volt  képes hibátlan befejezésként a terepasztal hídján a zászlót magasba lendíteni.

Az elért második helyezés reális és nagyon szép eredmény a RoboBuilders csapatnak. 

A versenynek a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnáziuma adott otthont a rendező a robotjáték lebonyolításban a Budapesti Alternatív Gimnázium tanára és szenior versenyzői működtek közre.

A verseny összesített végeredménye:

  1. SAPpers  (Budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium,)
  2. RoboBuilders (Csongrádi Batsányi János Gimnázium és Kollégium)
  3. RoboLéták Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola
  4. BJG Robotics Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium
  5. Díszterem SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola
  6. SG Coder SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola
  7. Robokópék SZTE Juhász Gyula Gyak. Ált. és AMI, NOÓ
  8. Katona01 Kecskeméti Katona József Gimnázium
  9. Katona02 Kecskeméti Katona József Gimnázium


A RoboBuilders csapat felkészítő tanárai: Giliczéné László Kókai Mária és Gilicze Tamás.
Az előkészületek szakkörökön és egész napos BootCamp-ek keretében zajlott. A pálya építésében az osztálytársaik segítették a csapatnak.