Siker a 25. ‘Játsszunk fizikát!’ versenyen

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád-Csanád Vármegyei Csoportja és az Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézete 25. alkalommal rendezte meg a Játsszunk Fizikát! versenyt. A versenyre az ország minden részéből két kategóriában közel 50 csapat nevezett. A verseny már 25 éve arra ösztönözni az általános- és a középiskolás diákokat, hogy fedezzenek fel érdekességeket a körülöttük lévő világban. 6 hét alatt kilenc kísérleti és három tudománytörténeti feladatot kellett megoldani a diákoknak.

A Batsányiból egy középiskolai csapat nevezett a versenyre. Kimagasló munkájuknak köszönhetően a verseny eredményhirdetésén bemutathattak egy a versenykiírásban szereplő kísérletet, ami egyben azt is jelentette, hogy díjban is részesültek.

Ebben az évben is nagyon változatos kísérleteket tűzött ki a versenybizottság. Többek között készíteni kellett projektort, mellyel a mobiltelefon képét lehetett kivetíteni. Vizsgálni kellett, hogy melyik papírrepülő típus száll a legmesszebbre, vagy marad a legtovább a levegőben. De volt hullámoptikai kísérlet is és levegőbuborék emelkedési sebességet is kellett mérni.

A verseny nagyon kiélezett volt, sok értékes megoldást küldtek be a csapatok. Középiskolás kategóriában Janó Gabriella, Lekrinszki Péter és Tomcsányi András alkotta csapat I. helyezést ért el. A tanulók felkészülését Szabó László tanár úr segítette.