„Egész nemzeti műveltségünk anyanyelvünkön alapszik.”

Bárczi Géza és Kodály Zoltán gondolataival nyitotta meg Fábiánné dr. Szenczi Ibolya 2024. január 30-án az általános iskolák 5–8. évfolyamos tanulói számára megrendezésre kerülő regionális „Szép magyar beszéd” versenyt.

Beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy fontos és rangos eseményen vesznek részt a diákok, tanárok egyaránt, hiszen a hangzó beszédet állítja a verseny a középpontba.

Kodály Zoltán fogalmazásában: „Semmi sem jellemző annyira egy nyelvre, mint sajátos hangzása. Olyan ez, mint a virág illata, a bor zamata, a zománc, az opál tüze. Megismerni róla a nyelvet már messziről, mikor a szót még nem is értjük.” Hangsúlyozta, hogy a versenyzők lesznek azok, akik közvetítik a mintaszerű beszédet a társaik között.

A területi versenyt idén is a Csongrádi Batsányi János Gimnázium humán munkaközössége szervezte. A Szent Imre terem ezen a januári délutánon is versenyhelyszínné változott, ahol diák és tanár együtt izgult, hogy a szabadon választott és a kötelező szöveget a versenyzők minél pontosabban és igényesebben olvassák fel.

A zsűri elnöke, Fábiánné dr. Szenczi Ibolya értékelésében biztatta a diákokat és kollégákat nyelvünk további ápolására, őrzésére.

A versenyt 7-8. osztályos kategóriában megnyerte, és ezzel az országos fordulóba jutott Szabó Abigél, aki CSTÁI Szent László Általános Iskola 7. osztályos tanulója. Felkészítő nevelője: Sebőkné Bencsik Elvira.

5-6. osztályos korcsoportban az első helyet, megőrizve tavalyi helyezését, iskolánk diákja, Ujszászi János, 6. f osztályos tanuló, nyerte. Felkészítő tanára: Postáné Pető Györgyi.

A Kazinczy – versenyre diákjaikat eredményesen felkészítették: Kocsis Krisztina (CSTÁI Bokrosi Ált. Isk.), Tyukász Imréné és Berkes Attiláné (CSTÁI Piroskavárosi Ált. Isk.), Papp Sára (Szent Miklós Katolikus Ált. Isk.), Sebőkné Bencsik Elvira (CSTÁI Szent László Ált. Isk.), Tóbiásné Kulcsár Márta (CSTÁI László Gyula Ált. Isk.), Fenyvesi-Nemes Nikoletta (CSTÁI Galli János Ált. Isk. és Alapfokú Művészeti Iskolája), Postáné Pető Györgyi, H. Szabó Réka  (Csongrádi Batsányi János Gimn.), Makó Józsefné (Nagyboldogasszony Katolikus Ált. Isk.). Köszönjük felkészítő munkájukat!

Jövőre újra várjuk a versenyezni és olvasni szerető diákokat, az igényes, szép írásokat, hiszen Bárcz Géza szavaival „Egész nemzeti műveltségünk anyanyelvünkön alapszik.”