„GREEN HEARTS”- Fenntarthatóság és felelősségvállalás

VODNANY – CSEHORSZÁG
2023. 10.28.-11. 04.

Intézményünk akkreditációs programja keretében, 16 diák és 2 tanár vett részt Csehországban diáktalálkozón 2023. október 28-november 4. között.
Ennek a csereprogramnak az általános célja, hogy a diákok a közös tevékenységek segítségével a zöld szemlélet aktív követőivé váljanak, fejlődjenek környezettudatos készségeik és ezáltal a későbbiekben is szorgalmazzák a bolygónk javára történő viselkedésbeli változást.

A batsányisok egy nappal többet tölthettek a célországban, ismerkedve a főváros kulturális és történelmi nevezetességeivel egy félnapos városnéző túrán, helyi idegenvezető segítségével és a program zárásaként hajókirándulás keretében csodálhatták meg a nevezetességeket a Morva folyó két partján. Délután Prágából Vodnanyba utaztunk.
Hétfőn reggel találkoztunk az iskolában és megtekintettük a modern, jól felszerelt tantermeket. Ezt követően indultunk a Közép-Európában egyetlen környezetvédelmi oktatási és információs központba, a MEVPIS-be. Itt négy különböző workshopon vettek részt a diákok, ahol a veszélyeztetett rákok megmentéséről, a sejtcellák transzplantációjáról a halakban, a halak migrációjáról és a különböző halfajtákról a cseh/magyar folyókban hallhattak izgalmas előadásokat és videófilmeket, végeztek kísérleteket, melyekhez kapcsolódóan feladatlapokon dolgoztak csoportokban. Ebéd után az országban egyedülálló iskolatípus, a halászati középiskola megtekintése következett, ahol bepillantás nyerhettek a halászat fejlődésébe és különleges információkat kaphattak a különböző halfajtákkal kapcsolatosan. A bátrabbak kígyókkal is ismerkedhettek.
Kedden Cesky Krumlovba utaztunk, első programunk a kastély megtekintése után egy interaktív kiállítás volt, ahol különböző helyszíneken szerezhettek első kézből tapasztalatokat a középkori életről. Készítettek nyomdákkal képeslapokat, megtanultak iniciálét rajzolni, madártollat festettek. Megtapasztalták, hogyan lehet kémiai anyagok nélkül, természetes módon fürdősót és illatosítót készíteni. Ezután felpróbálhattak korabeli ruhákat, hogy néhány percre várúrnők, hercegnők, királyok vagy udvari nemesek lehessenek. Az elkészített produktumokat haza is hozhatták. Délután a fizikáé volt a főszerep, ellátogattunk a tükörlabirintusba, ahol a tükrök által különféle optikai csalódásokat tapasztalhattunk meg . A viasz múzeum figurái nagy meglepetéssel szolgáltak, Charlie Chaplin, Einstein vagy éppen Teréz anya mellet készítettek fotókat a gyerekek. A városnéző túra során pedig megismerhettük a város történelmét, a csodálatos épületeivel együtt, hozzájárulva a történelmi és kulturális összefüggések jobb megértéséhez.
Utunk során alkalmunk volt ellátogatni Hlubokába, melynek vára tényleg lélegzetelállító. Az állatkertben a gyerekek feladatlapokon dolgoztak vegyes csoportokban. Külön egyéni feladatuk volt, hogy fogadjanak virtuálisan örökbe egy veszélyeztetett állatot, készítsenek róla fotót és mutassák be a legfontosabb tudnivalókat róla angol nyelven.
Ceské Budejovicében varázslatos előadást láthattunk a Planetáriumban az Univerzumról és a Földről, valamint a környező bolygókról is. Sok ismeretanyaggal bővült tudásunk a csillagászat terén ezen a napon. Ezután a szórakozásé volt a főszerep, lézerharc programon vettek részt a diákok. Este érkeztünk vissza Vodnanyba.
Csütörtök és pénteken az egész napot az iskolában töltöttük. Ebédig workshopokban dolgoztak a diákok vegyes csoportokban, összesen négy különböző csoportban tevékenykedtek. A három „R” volt a figyelem központjában (reduce/reuse/recycle).
Közösen gondolkodtak az ételpazarlás visszaszorításának lehetőségeiről az előzetes felméréseik elemzése után. Kísérletek segítségével beszéltek az üvegházhatásról és a globális felmelegedés jeleiről. Izgalmas kísérlet keretében tapasztalhatták meg a CO2 hatását, majd ozobotokkal szelektíven hulladékot gyűjtöttek
Kipróbálhatták a virtuális valóságot (VR), többek között ellátogathattak Afrikába, ismerkedhettek a kontinens élővilágával, majd az újrahasznosítással kapcsolatosan bővíthették tudásukat. A megszerzett ismeretanyagot egy feladatlap segítségével tesztelhették, valamint egy ECO-kvíz megoldása is várt rájuk itt.
A harmadik csoportban az újrahasználatról kaphattak képet, dobozokból készítettek pénztárcát, fizikai kísérleteket végeztek, hulladékból termékeket, dísztárgyakat hoztak létre. Ezt követően sport délután keretében többek között az amerikai focit és a krikettet is kipróbálhatták.

Nagyon tartalmas és sokszínű tevékenységeken alapuló programon vehettünk részt, sikeresen teljesítettük a feladatokat és a fő célkitűzéseinket.
Szombaton reggel indultunk haza, nehéz volt a búcsú a barátoktól.