A „Víz világnapja” március 22.

30 éve minden év március 22-én tartják a Víz világnapját. E világnapot 1992-ben, a Rio de Janeiróban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferenciát (a Föld-csúcsot – https://hu.wikipedia.org/wiki/Ri%C3%B3i_egyezm%C3%A9ny) követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése, és először 1993-ban tartották. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára, és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.

Az idei Víz világnap arra hívja fel a figyelmet, hogy a vizeinket és környezetünket fenyegető válság megoldása a jó irányba tett lépések felgyorsításában rejlik. Magyarország vízügyi és környezetvédelmi szakemberei szerint „a vízgazdálkodást a jövő kiemelt stratégiai fontosságú kérdéseként kell kezelni, az éghajlatváltozás súlyosbodásával a vízkészlet egyre nagyobb jelentőségűvé válik, és ma már nemcsak a minőségnek, hanem a mennyiségnek védelme is fontos. A vízkészletek védelme és hasznosítása a fenntartható fejlődés egyik kulcsfontosságú tényezőjévé válik”.

A 2022. évi aszályos nyár, amikor több helyen vízkorlátozást rendeltek el, a rekordalacsonyra csökkent a Velencei-tó vízszintje bizonyítja, mennyire fontos is számunkra a víz.

Iskolánk komplex környezeti nevelés megvalósítására törekszik, amely által tanulóink környezettudatos felnőttekké és a jövő szakembereivé válhatnak. A Víz világnapján iskolánk diákjai is megemlékeztek a vízkészletek védelmének fontosságáról, továbbá a víztani értékek és vizeink élővilágának védelméről. A Tisza partján rendhagyó tanórákon környezetvédelmi méréseket végeztek, megfigyelték a tavaszi természet növény-és állatvilágát. A diáklaboratóriumban az ivóvíz fizika és kémiai tulajdonságait vizsgálták, illetve a témához kapcsolódó tudományos cikkeket olvastak és elemeztek.

 

A gyönyörű címlapfotót Koncz-Bisztricz Tamás többszörösen díjazott, nemzetközileg is elismert ifjú természetfotós, iskolánk végzős diákja készítette, amely címe: Kónya-széki vízvilág.  A fotón a Duna-Tisza közén  lévő időszakosan víz borította szikes laposok alkotta Kiskunsági-löszöshát egyik legnagyobb, egybefüggő természetes élőhelyekkel borított mozaikja, az 1998-ban országos jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánított, 485 ha-os Csongrád közelében található Kónyaszéki puszta látható.