Gyakorlatias gondolkodás és csapatmunka a természettudományos tanórákon

A Csongrádi Batsányi János Gimnázium és Kollégiumban több mint száz éve folyik a természettudományos tantárgyak magas színvonalú oktatása, amely által diákok ezrei sajátíthatták már el a természettudományos gondolkodás, a kísérletezés, a kreativitás és a precíz munka stabil alapjait, illetve megszerethették a későbbi életpályájuk alapjait képező fizika, biológia, kémia és földrajz tantárgyakat.

Iskolánk pedagógusai a mai kor elvárásait figyelembe véve próbálják tanítványaikban kialakítani a 21. század egyetemistáinak, kutatóinak és majdani munkavállalóinak elengedhetetlen készségeit, amelyek közül talán a legfontosabbak a gyakorlatias gondolkodás és a csapatban való munkavégzés képessége.

Rendhagyó tanórák keretében diákjaink a természettudományos tanórákon rendszeresen a diáklaboratóriumban laborfoglalkozásokon vesznek részt, mint például ahogyan azt az elmúlt héten a 8.F nyolcévfolyamos gimnáziumi osztály diákjai is tették fizika tanórán. A fizika tanórán, egy „élményóra” keretében egy vetélkedő során dolgozták fel, illetve ismételték át az Elektromágneses jelenségek című témakört, amely során a négy fős  csapatoknak többek között feladatuk volt egy transzformátor összeállítása és arról videó készítése, mérőműszerek használata, indukált feszültség mérése, a transzformátor gyakorlati alkalmazásának puzzle kirakásával való megfogalmazása, Magyarország elektromos hálózatával kapcsolatos térkép elemzése, a Morse-távíró kódjeleinek használata, egy lakás elektromos hálózatának megtervezése, a transzformátor feltalálóiról információkeresés az interneten és róluk ppt-bemutató készítése, villanyszámla elemzése, s továbbá a több mint százéves fizika szertár eszközparkjában való eligazodás. A diákok nagyon jól érezték magukat, s mindemellett elmélyítették az elméleti ismereteiket és csapatban dolgoztak.