Ma is divatos a Kazinczy-verseny

A 2022/23-as tanévben is meghirdette az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kazinczy-díj Alapítvány–Péchy Blanka emlékére kuratóriuma a Kazinczyról elnevezett „Szép Magyar Beszéd” versenyt. Ezen a megmérettetésen az általános iskolák 5–8. évfolyamos, valamint a korosztálynak megfelelő középiskolai évfolyamok tanulói vehettek részt.

A városi rendezvényt idén is a Csongrádi Batsányi János Gimnázium humán munkaközössége szervezte. A Szent Imre terem január 26-án délután versenyhelyszínné változott, ahol sok-sok izgatott diák várta a szabadon választott szöveg értő olvasása után a zsűri által kiválasztott kötelező szöveg felolvasását. A tanulók teljesítményének értékelésekor figyelembe vették a szövegértést, a szöveghűséget, a hangképzést és a hangsúlyozást. A zsűri elnöke, Fábiánné dr. Szenczi Ibolya értékelésében biztatta a diákokat és kollégákat nyelvünk további ápolására és őrzésére.

A várost az országos fordulóban iskolánk 8.F osztályos tanulója, Bottyán Martin képviseli majd, intézményünk másik indulója, Ujszászi János 5.F osztályos tanuló az 5-6. osztályos korcsoportban szintén 1. helyezést ért el, felkészítő tanáraik Postáné Pető Györgyi és Posta István.

A versenyen részt vevő diákok apró ajándékcsomagot kaptak, az első három helyezett könyvjutalomban is részesült. A versenyen a Bokrosi Általános Iskola, a Piroskavárosi Általános Iskola, a Szent Miklós Katolikus Általános Iskola, a Szent László Általános Iskola, a László Gyula Általános Iskola, a Galli János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Csongrádi Batsányi János Gimnázium tanulói vettek részt, köszönjük a felkészítő tanárok, Kocsis Krisztina, Tyukász Imréné, Papp Sára, Sebőkné Bencsik Elvira, Tóbiásné Kulcsár Márta, Fenyvesi-Nemes Nikoletta, Postáné Pető Györgyi és Posta István eredményes munkáját!

Lovas Laura