Jó cselekedetek decemberben

Iskolánkban a 2022-es év utolsó hónapjában igyekeztünk örömteli pillanatokat szerezni másoknak jó cselekedetek formájában, mivel a boldogságórák ezt a témát ölelték fel. A hétköznapi életünkben örömet szerezni másoknak mindig jó érzés, mert ez azt jelenti, hogy figyelünk a körülöttünk lévőkre, arra, hogy mások minek örülnek vagy éppen arra, hogy milyen módon segíthetünk bizonyos helyzetekben. Természetesen nem kell nagy dolgokra gondolni, elég, ha úgy próbálunk élni, hogy tudásunkkal, képességeinkkel, odafigyelésünkkel megpróbáljuk mások életét is örömtelibbé, könnyebbé tenni. Ezekkel a gondolatokkal igyekeztünk decemberben egy kicsit tudatosabban dolgozni iskolánk diákjaival.

A fiatalabbakkal átbeszéltük, hogy azért fontos jót cselekedni, mert nekünk is nagyon jól esik, amikor jót cselekednek velünk. Egy pályázat keretében minden csütörtökön kaptunk gyümölcs és zöldség csomagot, ami egy jó cselekedet volt valaki más által, így megbeszéltük, hogy mi is megpróbálunk minden nap egy kis jót tenni másokkal. Az egyik diák elmesélte, hogy Japán labdarúgócsapata a világbajnoki győztes mérkőzés után feltakarította az öltözőt és teljes rendet és tisztaságot hagyott maga után. Mi ez alapján megterveztük, hogy december végéig minden napköziből úgy menjenek haza a diákok, hogy teljesen tisztán próbálják meg otthagyni a saját tantermüket (8/6), így kedveskedve a takarítónőknek, segítve a munkájukat.

A nagyobbakkal születésnapi meglepetéstortát szerveztünk osztálytársnak – szülői segítséggel –, valamint kifestőket és színes ceruzákat gyűjtöttünk egy otthon lakóinak az iskolai DÖK felkérésére. Egyúttal hónapokon át gyűjtöttünk kupakokat beteg gyermekeknek, akiknek ez is nagy segítséget jelent a gyógyuláshoz, és nem utolsó sorban – karácsony közeledtével – kézzel készített meglepetésekkel készültünk iskolánk dolgozóinak, tanárainak.

Arról is szó esett, hogy természetesen nem kell és nem is lehet minden jó cselekedetet számon tartani, de az fontos, hogy igyekezzünk tudatosan odafigyelni másokra a környezetünkben, és ha lehetőségünk adódik – bármilyen módon, akár szavakkal vagy tettekkel – segíteni másoknak, akkor ne habozzunk, tegyük meg! Ami nekünk apróság, az másnak igazán fontos lehet!

Összegzésképpen azt is megfogalmazhatjuk, hogy a december hónap témája egész évben fontos lehet a 21. században, így reméljük, hogy a 2023-as évben is megtaláljuk diákjainkkal azokat a lehetőségeket, amikor segíthetünk másoknak, egyúttal a saját életünket is gazdagíthatjuk az öröm érzésével.

 

 

Az osztályfőnökök beszámolói alapján írta:

Rideg-Fekete Márta, iskolai projektkoordinátor