Van-e földönkívüli élet? Kiss László akadémikus tartott előadást a BJG-ben

 A Csongrádi Batsányi János Gimnázium nyáron bekapcsolódott a Középiskolai MTA Alumni Programba. Ezt a programot Freud Tamás az MTA elnöke hirdette meg, célja az volt, hogy a fiatalokhoz közelebb kerüljön a kutatói munka világa. Több, mint 1600 akadémikus vállalta azt, hogy középiskolákban tart előadást az általa kutatott témákról. Két előadást terveztünk az őszi időszakra.Az első előadásra 2022. október 20-án került sor. Ezt az előadást Kiss László a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója tartotta, előadásának címe: „A  földönkívüli élet kutatása – friss csillagászati eredmények”.

 Az előadás első részében a Fermi paradoxonról esett szó. A matematikai logika alapján az univerzumban mérete miatt rengeteg fejlett civilizációnak kell léteznie, de a kísérleti tapasztalatok nem igazolják ezt, mivel még a legfejlettebb csillagászati műszerekkel sem sikerült az idegenek létezésére utaló jeleket azonosítani.

 Az előadás következő részében azt a témát jártuk körbe, hogy más csillagok körül keringő bolygókon, un. exobolygókon  lehet-e élet. Mára már több, mint 5000 ilyen égitestet ismerünk és több közülük alkalmas lehetne az élet kialakulására. De élet jelét egyetlen egy esetben sem fedezték fel eddig. Ennek kutatásában segít az elmúlt év decemberében páyára állított James Webb űrtávcső is.

Végül arról esett szó, hogy a Naprendszeren belül hol lehet, vagy hol lehetett élet. A Jupiter negyedik legnagyobb holdját, az Európát is vizsgálják, mert a felszínét borító jégtakaró alatt több 10 kilométer mélységű óceán található. A közeljövő kutatásai fogják azt is megmondani, hogy kb. 4 milliárd évvel ezelőtt volt-e élet a Marson.

Egy kiváló, lendületes előadást hallhattak a diákok. Az előadás után kérdéseket tettek fel a diákok. Szó esett a fekete és fehér lyukakról és az ősrobbanás elméletről is. A téridő elméletről is kaphattak új információkat a diákok.